Miliardáři Křetínský a Tkáč koupili podíl v německém majiteli velkoobchodů Makro

Společnost EP Global Commerce (EPGC) miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče vstupuje do německé obchodní společnosti Metro AG, která v Česku vlastní velkoobchody Makro. EPGC podle dohody uzavřené v pátek získá 7,3 procenta kmenových akcií a opci na dalších 15,2 procenta v Metru. Za EPGC to oznámil Daniel Častvaj.

Druhou stranou kontraktu je firma Haniel Finance Deutschland, stoprocentní dceřiná společnost firmy Franz Haniel & Cie, která je nyní největším individuálním akcionářem v Metru. Převáděný podíl spolu s opcí představuje veškeré kmenové akcie, které společnost Haniel v Metru vlastní.

„Smluvní strany se dohodly, že nezveřejní kupní cenu,“ uvedl Častvaj. Dohoda podle něj podléhá schválení dozorčí rady firmy Haniel a souhlasu antimonopolních úřadů.

Pokud jde o opci na koupi dalšího podílu společnosti Haniel, naším záměrem je opční lhůty využít k potvrzení našeho přesvědčení, že budeme jako akcionáři schopni pozitivně přispět k rozvoji společnosti Metro AG.
Daniel Křetínský
český podnikatel

Křetínský předpokládá, že EPGC opci využije. „Nevylučujeme ani akvizici akcií společnosti (Metro) od dalších akcionářů,“ doplnil.

Ve společnosti EP Global Commerce vlastní Křetínský 53 procent a Tkáč zbylých 47 procent. Křetínský je hlavním akcionářem a generálním ředitelem společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH). Vedle podnikání v průmyslu a maloobchodu se věnuje například i mediálnímu byznysu. Je také majitelem fotbalového klubu Sparta Praha. Tkáč patří k zakladatelům a spoluvlastníkům investiční skupiny J&T, která podniká zejména v Česku a na Slovensku.