Vláda chce rozšířit záběr finančních kontrol. Zasáhnou obce i železniční správu

Finanční kontroly by se měly rozšířit i na dobrovolné svazky obcí a jejich příspěvkové organizace a na Správu železniční dopravní cesty.  Vyplývá to z novely, kterou ve středu schválila vláda. Zákon by měl být podle návrhu ministerstva financí účinný od roku 2020.

Novela reaguje na evropskou směrnici, která podle ministerstva požaduje zavést systém řízení a kontroly veřejných financí u všech subjektů nakládajících s veřejnými penězi. Proto je podle dokumentu nynější právní úprava nedostatečná.

„Směrnice členským státům ukládá povinnost nastavit systémy řízení a kontroly veřejných financí ve všech organizacích sektoru vládních institucí. Smyslem tohoto požadavku Evropské unie je zajistit dostupnost spolehlivých fiskálních údajů jako nutný předpoklad pro výkon dohledu a monitorování, které umožní rychlou reakci v případě neočekávaného rozpočtového vývoje členských států,“ uvádí materiál.

Obce i v hledáčku NKÚ?

Rozšířit pravomoce Nejvyššího kontrolního úřadu na hospodaření statutárních měst, krajů a veřejnoprávních médií nedávno navrhli Piráti. Vláda však jejich návrhu koncem července vytkla, že se zaměřuje pouze na kontrolu statutárních měst, nikoliv dalších obcí. Kabinet proto dal přednost své chystané úpravě. 

„Obecně lze se záměrem souhlasit,“ stálo v návrhu stanoviska. Ministerstva financí a vnitra mu ale vytkla, že se nevztahuje stejně jako chystaný vládní návrh také na obce s rozšířenou působností. „Poslanecký návrh tak v podstatě pomíjí 99,6 procenta obcí,“ uvedlo vnitro. Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek argumentoval stejně: „Statutárních měst je 26, vláda předpokládá kontrolu všech obcí s rozšířenou působností,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Negativně se k návrhu Pirátů postavily Svaz měst a obcí, Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a Unie zaměstnavatelských svazů.

Pirátská novela navazuje na zmiňovanou vládní předlohu, kterou loni zamítli senátoři. Horní komoře vadilo především to, že norma rozšiřuje počet kontrolujících úřadů, které často s rozdílnými výsledky kontrolovaly tutéž věc v hospodaření obcí, například využití dotací. Senátoři požadovali po vládě, aby zjednodušila a harmonizovala kontroly ve veřejné správě, což ale podle nich návrh neobsahoval.