Washington stupňuje tlak na Peking. Zvažované clo na čínské zboží by se mohlo víc než zdvojnásobit

Spojené státy plánují zavést pětadvacetiprocentní clo na čínské zboží v objemu 200 miliard dolarů (4,4 bilionu Kč). Agentuře Reuters to řekli úředníci z vlády prezidenta Donalda Trumpa. Původně mělo být zvažované clo pouze desetiprocentní.

Podle zdrojů agentury Reuters Trump doporučil americkému obchodnímu zmocněnci Robertovi Lighthizerovi, aby zvážil vyšší sazby jako součást úsilí, které má zajistit, že jsou zavedeny správné nástroje, které mají přimět Čínu, aby změnila své jednání.

Vláda návrh na zvýšení cel předloží k vyjádření veřejnosti spolu s původním návrhem na zavedení desetiprocentních cel. Veřejnost se k původnímu návrhu měla vyjádřit do 30. srpna, nyní byl tento termín prodloužen do 5. září.

Čína v reakci uvedla, že pokud Spojené státy podniknou další kroky v omezování obchodu, zareaguje stejně. Mluvčí ministerstva zahraničí v Pekingu řekl, že americký nátlak nebude fungovat a že Čína v obchodních otázkách vždy prosazovala dialog.

Záměr zavést nová cla oznámil Trumpův kabinet 10. července. Jednalo se o desetiprocentní cla na dalších, zhruba šest tisíc čínských výrobků. Na zveřejněném seznamu jsou potraviny, léky, výrobky z hliníku a oceli a spotřebitelské zboží jako krmivo pro psy, nábytek, cyklistická kola, baseballové rukavice nebo kosmetika.

Cla se mají uplatňovat od září. Zprávu, že původně zvažovaná výše by se mohla více než zdvojnásobit, poprvé přinesla agentura Bloomberg. 

Erin Ennisová z americko-čínské obchodní rady se domnívá, že problematická je již desetiprocentní sazba. Pokud se více než zdvojnásobí, bude to mnohem horší. Cla se budou vztahovat už na zhruba polovinu čínského dovozu do USA, včetně spotřebního zboží. „Růst nákladů se převede na zákazníky, dotkne se to peněženky většiny Američanů,“ řekla Ennisová agentuře Reuters.

Spojené státy zahájily obchodní válku s Čínou začátkem července zavedením cel ve výši 25 procent na čínské zboží  v objemu 34 miliard dolarů (744 miliard Kč), Čína v odvetě zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerických výrobků. Trump později uvedl, že je připraven zavést cla na veškerý dovoz z Číny v objemu 500 miliard dolarů (téměř 11 bilionů Kč).

Trump tvrdí, že cla jsou odvetou za postup Číny v oblasti duševního vlastnictví. Cla jsou podle něho „nezbytná, aby se zabránilo dalšímu nespravedlivému přesunu amerických technologií a duševního vlastnictví do Číny, a k ochraně pracovních míst“ ve Spojených státech a stanou se prvním krokem na cestě k dosažení rovnováhy obchodních vztahů mezi USA a Čínou.

Obchodní spor je nicméně podle serveru BBC vnímán šíře jako upevňování pozic a snaha o získání většího vlivu na mezinárodní scéně.