Americká ekonomika roste nejrychleji za čtyři roky, HDP stoupl o 4,1 procenta

Růst ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí zrychlil na 4,1 procenta z 2,2 procenta v prvním kvartálu. Dosáhl tak nejprudšího tempa za téměř čtyři roky. Uvedlo to ve svém rychlém odhadu americké ministerstvo obchodu. Zdůraznilo, že jde o prvotní, nekompletní údaje, které podléhají další revizi. Druhý odhad bude zveřejněn 29. srpna. Americký prezident Donald Trump v reakci na zveřejněná data uvedl, že příznivý vývoj ekonomiky potvrzuje správnost jeho politiky.

Růst byl tažen vzestupem vývozu a spotřebitelských výdajů, uvedl ekonomický list The Wall Street Journal ve svém tweetu.  

Američtí spotřebitelé ve druhém čtvrtletí zvýšili výdaje, zatímco zemědělci urychlovali dodávky sójových bobů do Číny před červencovým zavedením nových cel. Ekonomika těžila rovněž z růstu vládních výdajů, napsala agentura Reuters.

Washington začal 6. července uplatňovat cla ve výši 25 procent na import čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů (více než 748 miliard Kč) ročně. Peking na to reagoval protiopatřením ve stejném rozsahu. Terčem čínských cel se staly mimo jiné sójové boby a další zemědělské produkty z USA.

„Vypadá to, že hrozba obchodní války ve druhém čtvrtletí paradoxně podpořila ekonomickou aktivitu,“ uvedla ekonomka Michelle Girardová ze společnosti NatWest Market. Analytici se nicméně obávají, že ve druhé polovině roku by Trumpova obchodní politika mohla mít na americkou ekonomiku negativní dopad.

Ekonomická televize CNBC uvedla, že ekonomický růst odpovídá odhadům analytiků a byl podpořen výdaji spotřebitelů a investicemi firem. „Je to nejrychlejší tempo růstu od třetího čtvrtletí 2014 a třetí nejvyšší tempo od Velké recese,“ uvedla televize. Dodala navíc, že ministerstvo revidovalo vzestup za první čtvrtletí z původních dvou procent na 2,2 procenta.

Americký úřad National Bureau of Economic Research (NBER), který oficiálně sleduje americké recese, řadí Velkou recesi do období mezi prosincem 2007 až červnem 2009. Začala původně jako hypoteční krize, která přerostla ve finanční a hospodářskou. Po Spojených státech tvrdě zasáhla většinu vyspělého světa. 

Největší ekonomika světa je tak na cestě k dosažení tříprocentního ročního růstu, který si stanovila za cíl administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Ten páteční údaje přivítal a předpověděl, že americká ekonomika bude nadále dosahovat dobrých výsledků.

Trump v reakci na zveřejněná data rovněž uvedl, že příznivý vývoj ekonomiky potvrzuje správnost jeho politiky. Poukázal na svou daňovou reformu, omezování regulace a kroky v oblasti mezinárodního obchodu. Také prohlásil, že celý svět hledí na ekonomiku USA se závistí.

Jaký bude další vývoj

Americkou ekonomiku by podle analytiků měly i ve zbytku letošního roku podporovat silné spotřebitelské výdaje, které se na ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami. Ve druhém čtvrtletí růst spotřebitelských výdajů zrychlil na čtyři procenta z 0,5 procenta v prvním kvartálu. Podporují ho nižší daně a příznivé podmínky na trhu práce.

Ekonom Mark Zandi ze společnosti Moody's Analytics předpověděl, že růst americké ekonomiky v celém letošním roce dosáhne tří procent. V příštím roce očekává relativně mírné zvolnění tempa růstu na 2,6 procenta, v roce 2020 by ale růst měl podle něj zpomalit až na 0,9 procenta. „Růst, který teď vidíme, není udržitelný,“ prohlásil Zandi.

Dojde k překonání historického rekordu?

Podle květnového průzkumu listu The Wall Street Journal předpokládá většina ekonomů, že příští hospodářská recese ve Spojených státech začne v roce 2020. USA v současnosti prožívají hospodářskou expanzi, která odstartovala v polovině roku 2009 a již nyní je druhá nejdelší v historii této země.

Za recesi se považuje pokles hrubého domácího produktu po dvě nebo více čtvrtletí následující za sebou.

Současná hospodářská expanze v květnu dosáhla 107. měsíce. Překonala tak 106 měsíců trvající růst z šedesátých let minulého století. Mezi ekonomy panuje čím dál větší jistota, že nynější expanze bude pokračovat až do druhé poloviny příštího roku, a stanoví tak nový rekord, napsal WSJ.

Zatím nejdelší hospodářskou expanzi Spojené státy podle údajů NBER sahajících do roku 1854 zažily v závěru minulého tisíciletí. Ekonomika tehdy za podpory rozmachu v oblasti informačních technologií rostla plných deset let.