Nezaměstnanost jako na houpačce, v listopadu pro změnu rostla

Praha - Procento nezaměstnaných Čechů se v listopadu mírně zvýšilo na číslo 7,7. Ještě v říjnu se nezaměstnanost zastavila na 7,6 procenta, jak přiblížilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Výsledek přitom odpovídá odhadům analytiků. Za vyšší nezaměstnaností stojí především postupné ukončování sezonních prací a nástup zimy. Podle resortu práce bude tento vývoj pokračovat i na konci roku.

Práci si na konci listopadu hledalo celkem 565 313 lidí, tedy o 8 632 více než před měsícem.  Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (3,5 procenta) a Praha-západ (4,2 procenta). Naopak nejvyšší je v okresech Most (13,4 procenta) a Bruntál (13 procent). Podle krajského členění je nejvyšší nezaměstnanost v zemi stále v Ústeckém kraji, kde v listopadu stoupla na 11,2 procenta.

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance

„Situace na trhu práce se prozatím nijak nelepší. Na podzim sice s klesající venkovní teplotou obvykle ubývá sezonních pracovních míst, nicméně údaje nejsou povzbudivé, ani když odhlédneme od sezonnosti.“

Komentář Filipa Fyrbacha (zdroj: ČT24)

Během prosince navíc začnou na úřady práce přicházet lidé, kterým skončí termínované pracovní smlouvy. Zároveň se ale pomalu rozjíždí zimní turistická sezona, což by mohlo podle ministerstva práce situaci na trhu práce pozitivně ovlivnit.

Absolventi se na trhu pomalu etablují

V seznamu nezaměstnaných bylo koncem listopadu méně absolventů škol než v říjnu. Bylo jich téměř 40 tisíc a na celkové nezaměstnanosti se podílejí číslem 7,1 procenta. Pro tuto skupinu je přínosem program Odborná praxe pro mladé do 30 let, tvrdí resort.

Kancelářský komplex na Chodově
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Zaměstnavatelé nabízeli volná pracovní místa nejčastěji v obchodu, službách, pohostinství, ostraze či administrativě. Značný zájem měli i o uchazeče s technickým vzděláním, například svářeče, soustružníky a zámečníky, a také řidiče.