Důvěra v českou ekonomiku roste, táhnou ji hlavně podnikatelé v průmyslu a ve službách

Celková důvěra v českou ekonomiku po květnovém poklesu v červnu vzrostla o 0,8 bodu na hodnotu 100. Oproti předchozímu měsíci jsou optimističtější v pohledu na hospodářský vývoj podnikatelé, jejich důvěra stoupla o 1,2 bodu na hodnotu 97,4. U spotřebitelů naopak důvěra meziměsíčně klesla. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu.

Meziročně jsou souhrnný indikátor důvěry a indikátory důvěry podnikatelů i spotřebitelů vyšší.

„Celková důvěra v ekonomiku rostla hlavně díky zvýšení důvěry u podnikatelů v průmyslu a vybraných službách. Potvrdil se i rostoucí optimismus podniků ve stavebnictví,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst. Důvěra spotřebitelů v porovnání s květnem sice mírně klesla, nicméně stále se pohybuje na velmi vysokých hodnotách, doplnil.

Podnikatelé to vidí optimisticky

Důvěra v českou ekonomiku se po předchozím krátkodobém snížení vrací ke svým dlouhodobým maximům, podotkl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. „Ukazuje se tedy, že čeští podnikatelé strach z obchodních válek nemají,“ dodal.

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka jsou ale právě celní bariéry a možné rozšíření obchodních válek na automobilový průmysl největším rizikem pro tuzemské hospodářství. „V takovém případě hrozí snížení hospodářského růstu o desetiny procenta hrubého domácího produktu,“ uvedl. 

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč uvedl, že v případě průmyslu je zlepšení důvěry velmi důležitým signálem, neboť přichází v situaci ne zcela přesvědčivých signálů z průmyslu eurozóny a slabších údajů o vývoji nových průmyslových objednávek.

Vývoj zahraniční poptávky, tedy především průmyslová aktivita v eurozóně, a vedle toho též situace na tuzemském trhu práce ve smyslu dostupnosti pracovní síly budou podle něho klíčovými faktory, jež budou ovlivňovat důvěřu v tuzemském průmyslu po zbytek letošního roku.

Spotřebitelé jsou opatrnější

U spotřebitelů se důvěra v ekonomiku od května snížila o 0,8 bodu na hodnotu 113. Pro období příštích 12 měsíců se téměř nezměnily jejich obavy ze zhoršení ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Nepatrně vzrostl strach ze zvýšení nezaměstnanosti, obavy z růstu cen zůstaly stejné.

Mírná korekce v důvěře domácností není po květnovém historickém maximu překvapující, poznamenal hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler. „I přes mírný pokles v důvěře domácností zůstává její červnová hodnota druhá nejvyšší v historii a potvrzuje příznivý spotřebitelský sentiment,“ dodal.