Šéfa automobilky Audi zadržela policie. Je vyšetřován kvůli své roli v emisní aféře

Německé úřady zadržely šéfa automobilky Audi Ruperta Stadlera v souvislosti s aférou kolem manipulací s emisemi. Uvedla to mateřská firma Volkswagen. Stadler byl podle prokuratury zatčen kvůli obavám ze zadržování důkazů. Prozatímním šéfem automobilky Audi bude podle agentury DPA dosavadní ředitel prodeje Bram Schot.

Stadler byl zadržen v časných ranních hodinách ve svém domě v Ingolstadtu. Nejpozději ve středu by měl být předveden k výslechu. Před tím se bude moci poradit se svými právníky. „Obviněný byl předveden před vyšetřovací soudkyni, která nařídila uvalení vyšetřovací vazby,“ uvedla v pondělí prokuratura. Upozornila, že pro Stadlera stále platí presumpce neviny.

Stadler je předsedou představenstva Audi od roku 2007, v samotné automobilce začal pracovat v roce 1990, od svých 27 let. Prokuratura již minulý týden oznámila, že Stadler je v souvislosti s emisní aférou vyšetřován, a to mimo jiné kvůli podezření z podvodu. 

Koncern Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

Klaus Ziehe ze státního zastupitelství v severoněmeckém Braunschweigu minulý týden uvedl, že vyšetřování vedoucích pracovníků automobilového koncernu Volkswagen podezřelých z manipulace s trhem by mělo být uzavřeno do konce letošního roku. Ukončení procesu však ještě nemusí znamenat obvinění, dodal.

Několik dnů před tímto jeho vystoupením německá prokuratura rozšířila počet vyšetřovaných v případu emisního skandálu Audi, která je luxusní divizí automobilové skupiny Volkswagen. Nově se mezi podezřelými z podvodu a falešné reklamy ocitl právě také šéf divize Rupert Stadler. Prokuratura také tehdy prohledala jeho byt.

Automobilka tenkrát dodala, že s prokuraturou plně spolupracuje.

 Německá prokuratura vyměřila letos v červnu automobilovému koncernu Volkswagen kvůli emisnímu podvodu pokutu ve výši jedné miliardy eur (téměř 26 miliard korun). Volkswagen uvedl, že pokutu přijímá, a přiznává se tak ke své zodpovědnosti. V důsledku udělení pokuty bude ukončeno řízení proti automobilce.

Prokuratura v německém Braunschweigu dospěla k závěru, že Volkswagen se dopustil pochybení při dohledu nad činností divize pro vývoj motorů. „Volkswagen pokutu po důkladném zkoumání přijal a nepodnikne proti ní žádné právní kroky. Volkswagen se tak hlásí ke své zodpovědnosti za dieselovou krizi,“ uvedla automobilka. 

Automobilka se pak již začátkem loňského roku dohodla s americkou vládou na dohodě ohledně urovnání emisního skandálu. V jejím rámci automobilka souhlasila se zaplacením částky 4,3 miliardy dolarů (zhruba 94 miliard Kč). 

Prokuratura  ve Stuttgartu také uvedla, že podobnému vyšetřování, jaké v případě Volkswagenu vyústilo v pokutu, mohou čelit i němečtí výrobci automobilů Daimler a Porsche i dodavatel automobilových součástek Bosch.