Charanzová kritizovala „absurdní“ dražší volání do zahraničí, operátoři si stěžují na tržby

Devadesátka ČT24: Ceny volání a sms do zahraničí (zdroj: ČT24)

Po loňském zlevnění roamingu, tedy volání ze zahraničí do domácí sítě, by měli nejpozději od května příštího roku lidé levněji volat i opačným směrem, tedy do okolních zemí EU. Podle schválené politické dohody europoslanců byly stanoveny nepřekročitelné limity pro volání a  posílání SMS v členských státech unie. V Česku to příznivě pocíti stovky tisíc lidí, uvedla v pořadu Devadesátka ČT24 europoslankyně Dita Charanzová (ANO). Podle člena Rady Českého telekomunikačního úřadu Josefa Chomyna to zjednoduší povědomí o podmínkách, za kterých se volá.

Chomyn zdůraznil, že změna by měla platit jak pro mobilní volání, tak pro volání z pevných sítí. Pro začátek očekává, že ceníky firem se budou držet u nastaveného stropu, tedy že u volání to bude přibližně 5,90 Kč s DPH za minutu hovoru a přibližně 1,90 Kč s DPH za poslanou SMS v závislosti na kurzu eura. 

Roamingové poplatky při volání ze zahraničí byly zrušeny už loni. Nastala tak situace, kdy telefonní hovor přes hranici různým směrem v rámci EU stál různé částky. To by se mělo nejpozději od května příštího roku změnit

Charanzová, která před rokem změnu navrhla a přesvědčovala o ní ostatní parlamentní kolegy i Evropskou komisi („příliš tomu nakloněna nebyla“), uvedla, že na dvanáctihodinovém jednání tento týden se podařilo dojít k dohodě. 

Hlavně jsme tím narovnali absurdní situaci. Někteří novináři nazývají tento krok dokončení roamingu a já by s tím v zásadě souhlasila.
Dita Charanzová
europoslankyně (ANO)

Zdůraznila, že by to čeští spotřebitelé měli příznivě pocítit na svých peněženkách. Uvedla to na příkladu: Když se volá z Chorvatska do Čech, je to v řádech korun, ovšem opačným směrem, třeba při rezervaci hotelu, to může dnes stát přes 30 korun za minutu.

 To by se mělo zavedením uvedených limitů pro všechny členské státy změnit. „My jsme jen napravili situaci, která se měla napravit už s roamingem,“ dodala europoslankyně. 

 Výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) Jiří Grund k čerstvě dosažené dohodě uvedl, že mezinárodní hovor v Česku využívá tři až pět procent občanů a sedmdesát procent hovorů směřuje do okolních států. „To, co se povedlo paní europoslankyni po  dvanáctihodinovém dramatickém jednání je, že se cena sníží o korunu,“ komentoval skepticky zástupce operátorů.

Moderátor pořadu tomu podotkl, že například pří volání do Chorvatska to bude výrazně více. Grund na to reagoval, že tam nemají důvod volat a že změny budou hlavně pro firmy, které však už mají různé speciální zvýhodněné balíčky.  

Volání do zahraničí
Zdroj: ČT24

Chomyn k tomu uvedl, že sice nemůžeme dopředu vidět, co zastropování přinese, ale už jsou k dispozici čísla po odstranění roamingu. 

„Tam je vidět, že zákazníci se dříve báli vysokých účtů za telefon. Takže se báli telefonovat a posílat zprávy. Šetřili si data, pokud by je potřebovali,“ řekl. Po odstranění roamingu statistiky v celé Evropě ukazují v porovnání s dřívějškem výrazný růst SMS, hovorů či dat, zdůraznil. „Došlo k odšpuntování bariéry,“ shrnul Chomyn.  

Rozdíly v cenách operátorů
Zdroj: ČT24

Grund dále tvrdil, že politici jednají na základě dobrých hospodářských výsledků operátorů, přičemž regulace vede k tomu, že operátoři mají nižší tržby. 

Chomyna oponoval s odkazem na již uzavřená čísla roku 2017. Podle něho je vidět, že odstranění roamingu nemělo na operátory žádný negativní vliv. Neobává se proto, že je chystané opatření poškodí. 

Odborný právní poradce Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace Jan Hejtmánek zhodnotil loňský krok i ten chystaný tak, že v jednotlivostech to nejsou zásadní změny. „Ale když se na to povídáme jako celek, tak to pro spotřebitele přineslo výrazný posud dopředu,“ zdůraznil. 

Domnívá se také, že mobilní operátoři mají možnost rozšířít služby zejména v oblasti dat a vyjít spotřebitelům vstříc. 

Přijde čtvrtý operátor?

Český telekomunikační úřad v červnu zveřejnil základní principy na příští rok chystané aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G v pásmu 700 MHz, které se uvolní přechodem na televizní standard DVB-T2. Mohly by umožnit případný vstup čtvrtého mobilního operátora. Ten by podle Chomyny mohl přinést čerstvý vítr a zlepšit často kritizované vysoké ceny za data mobilních operátorů. 

Aukce by mohla začít ve druhém pololetí příštího roku a skončit na začátku roku 2020.