EU se obává, že ocel určená pro USA zamíří na její trh. Opatření by mohla zavést od července

Evropská unie by podle komisařky pro obchod Cecilie Malmströmové mohla zavést předběžná opatření na ochranu svého ocelárenského a hliníkárenského průmyslu. USA totiž v březnu ohlásily dovozní cla právě na ocel a hliník a Evropa se teď obává levného dovozu ocele určené původně pro americký trh. Předběžná opatření by mohla začít platit už v červenci. EU navíc chystá odvetná cla na americké zboží, protože sankce USA se od června vztahují také na Unii.

„Můžeme přijmout předběžná opatření již v červenci. To je to, o čem se chystáme jednat. Chceme vidět předběžné výsledky vyšetřování,“ uvedla Malmströmová. Dodala, že již existují neoficiální důkazy, které ukazují, že ocel určená pro americký trh bude kvůli americkým dovozním clům přesměrována do Evropy.

Podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO) může EU zavést dočasná ochranná cla až na 200 dní, pokud předběžně zjistí, že očekávaný růst dovozu by mohl vážně poškodit její odvětví ocele a hliníku.

Evropská komise, která dohlíží na obchodní politiku 28 členských zemí EU, začala koncem března zkoumat, zda kvůli americkým clům nemá podniknout opatření, která by zabránila hlavně asijským producentům zaplavit Evropu jejich ocelí.

Spojené státy totiž začaly od 23. března uplatňovat cla 25 procent na dovoz ocele a deset procent na dovoz hliníku z většiny zemí. Od minulého týdne se cla vztahují také na dovoz z EU.

Odvetná opatření v přípravě

Protože americká cla na evropskou ocel a hliník považuje EU za nespravedlivá, chystá se v souladu s pravidly WTO představit koncem června vlastní odvetná cla vůči americkému zboží. Vše podle Malmströmové bude v souladu s postupy WTO.

Malmströmová také vyjádřila lítost nad tím, že se nepodařilo EU a USA dosáhnout dohody ohledně dovozních cel na hliník a ocel. Spojené státy nyní zvažují podobná cla na auta, což by podle ní mohlo vést ještě k větším odvetným opatřením než v případě ocele. „Pokud se to stane, bude to mimořádně nešťastné. Bude to mít vážné následky, nejen v Evropě, ale po celém světě.“

Unie není jediná, kdo chce na americká cla reagovat. Mexické ministerstvo hospodářství uvedlo, že v reakci na postup Washingtonu zavede vlastní cla na dovoz různého zboží z USA, včetně potravin a ocelářských produktů. Kanada uvedla, že zavede odvetná opatření zacílená na americkou ocel a hliník, ale také whisky, pomerančový džus a další potravinářské výrobky. Ministryně zahraničí Chrystia Freelandová oznámila, že cla zasáhnou zboží v hodnotě 16,6 miliardy kanadských dolarů (283 miliard korun), přičemž u některých produktů by se jednalo o 25procentní poplatek, u jiných deset procent.