Číňané podle J&T v termínu nezaplatili. Odvolaný místopředseda CEFC Tvrdík sliboval peníze do pátku

J&T je připravená dál jednat se CITIC o splacení závazků společnosti CEFC (zdroj: ČT24)

J&T neví o tom, že by jí čínský státní konglomerát CITIC Group uhradil dluh 450 milionů eur (11,5 miliardy korun) za CEFC Europe. ČTK to odpoledne řekl zdroj z J&T. CEFC na dotaz ohledně zaplacení nereagovala. Už ve čtvrtek český věřitel převzal výkon akcionářských práv v CEFC Europe a odvolal představenstvo. Čínská strana to kritizovala jako „nepřátelské převzetí“. Podle odvolaného místopředsedy představenstva evropské CEFC Jaroslava Tvrdíka přitom byla u české banky připsána částka převyšující veškeré závazky a čínský státní podnik měl být připraven dluh splatit do pátečních 14:00.

Společnost J&T Private Investments (JTPI) převzala ve čtvrtek večer výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company, odvolala představenstvo včetně Tvrdíka a dosadila krizový management, protože čínská společnost v termínu neuhradila dluhy.

Tvrdík ještě ve čtvrtek reagoval tvrzením, že čínský státní konglomerát CITIC Group na účet u ČSOB Praha odeslal 475 milionů euro (12,1 miliardy korun). O připravenosti uhradit veškeré závazky CEFC China do pátečních 14:00 byla společnost J&T informována už před rozhodnutím o přebrání výkonu akcionářských práv, uvedl Tvrdík na Twitteru. CITIC má v CEFC Europe podíl 49 procent.

„Jaroslav Tvrdík na Twitteru mluví o penězích, kterými dle našich informací CEFC nedisponovala,“ napsal během pátku mluvčí JTPI Petr Málek. „V jednáních mezi CITIC a JTPI nedošlo ve stanovených lhůtách k dohodě nad způsobem splacení. Ochrana investice byla logickým krokem. K dalším jednáním se společností CITIC jsme připraveni,“ uvedl Málek.

CEFC China uvedla, že už 8. května vystavila CITIC Group dopis pro skupinu J&T, kterým potvrdila připravenost uhradit veškeré závazky CEFC vůči J&T. Původní termín splatnosti úvěrů byl 31. července, nový termín stanovila sama J&T na 18. května.

Z prohlášení CEFC China vyplývalo, že změny v představenstvu neuznává a počítá se splacením závazků vůči J&T. „Přes tento, zcela nepochopitelný a protiprávní krok ze strany skupiny J&T, legitimní představenstvo CEFC Europe činí veškeré kroky nutné pro zajištění řádného chodu společnosti a svých aktiv, včetně kroků vedoucích k okamžitému splacení všech závazků vůči skupině J&T,“ uvedla CEFC China.

Události: Obchodní boj o CEFC (zdroj: ČT24)

Tvrdík v pátek na Twitteru napsal, že J&T bezdůvodně odmítá přijmout peníze, přestože je firma CITIC k zaplacení řadně zmocněna. Na to podle ČTK reagoval spolumajitel J&T Patrik Tkáč, že J&T je připravená ihned přijmout platbu CITIC Group zákonnou cestou a vrátit CEFC Europe do původního stavu. 

Za dluhy ručí CEFC mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií.

Na potíže firmy CEFC upozornilo vyšetřování jejího šéfa

O problémech CEFC se začalo psát poté, co v březnu vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Zeman v březnu řekl, že se Jie Ťien-minga jako poradce nevzdá, dokud nebude v Číně z něčeho reálně obviněn nebo odsouzen.

Aktuální záležitost mezi CEFC a J&T nebude Hrad podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka komentovat. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) se jedná o věc soukromých firem. „Je v zájmu našich firem, aby bylo jasno, kdo je majitel. Doufejme, že se to vyjasní co nejdřív,“ řekl novinářům Babiš. „Myslím si, že je to důležité hlavně ve vztahu k Travel Servisu, což má samozřejmě dopad na naše lidi a další firmy,“ doplnil šéf vlády. Letecká společnost Travel Service vlastní ČSA a nízkonákladové SmartWings.

CEFC ovládla v Česku Žďas Žďár nad Sázavou, Pivovary Lobkowicz i fotbalovou Slavii

CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Spravuje zde aktiva v hodnotě přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy korun).

Vedle zmíněných aerolinií Travel Service působí v cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group a strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou. Je majoritním vlastníkem českého fotbalového klubu SK Slavia Praha, stadionu v Edenu či dvou pražských hotelů Mandarin Oriental Prague a Le Palais Art Hotel Prague a historické budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy.

Koupila pražský administrativní komplex Florentinum a zrekonstruovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí v sousedství Florentina. Posledním velkým nákupem byl podíl v cestovní kanceláři Canaria Travel. 

Kapitálově vstoupila i do J&T Finance Group, ve které získala desetiprocentní podíl. Společnost CEFC Shanghai International Group vlastní přímý 5,4procentní podíl a nepřímý 4,5procentní podíl prostřednictvím společnosti CEFC Hainan International Holdings (celkový podíl činí 9,9 procenta).

V březnu 2016 se obě strany dohodly, že čínská strana získá v J&T Finance Group polovinu. Za poloviční podíl v JTFG měla zaplatit 980 milionů eur (26,3 miliardy korun). Přestože získání polovičního podílu v investiční skupině J&T Finance Group schválil jak antimonopolní úřad, tak Evropská centrální banka, počátkem letošního roku Česká národní banka tento krok zarazila kvůli pochybnostem o původu čínských peněz. CEFC se odvolala, v březnu ale oznámila, že žádost o navýšení podílu stahuje.

V září 2015 také CEFC majetkově vstoupila do mediálních skupin Médea Group a Empresa Media, kam spadá i TV Barrandov. Loni v září však dokončila odchod z těchto společností, když uplatnila své právo na vrácení podílu původnímu majiteli Jaromíru Soukupovi. Hospodářské noviny nicméně letos v dubnu napsaly, že Číňané tyto podíly stále kontrolují a že šéf CITIC Group jednal se Soukupem.

  • Čínská společnost CEFC China Energy Company Limited působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Hodnota příjmů společnosti CEFC, která byla založena v roce 2002, činila podle agentury Bloomberg v roce 2017 přibližně 40 miliard dolarů (zhruba 840 miliard korun) a na seznamu největších světových firem Global Fortune 500 podle výše příjmu jí tak připadlo 229. místo.
  • Po celém světě zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí. Společnost své obchody kromě Česka uzavírala mimo jiné i v Rusku, Kazachstánu, Německu, Čadu nebo Abú Zabí.
  • Jako hlavní sídlo svých evropských aktivit si firma vybrala Českou republiku, kde zaměstnává přes 4000 lidí. CEFC Group (Europe) Company působí v oblastech financí, letectví a cestovního ruchu, průmyslu a výrobě, nemovitostí či sportu. Celkem čínská firma v Česku spravuje aktiva ve výši přes 1,5 miliardy eur (38 miliard korun).
  • CEFC v roce 2018 informovala, že k 1. březnu CEFC Group (Europe) Company posílila kapitál o 13,5 miliardy korun na 14,65 miliardy korun. Stalo se tak formou příplatku k základnímu kapitálu. Do CEFC Europe by měla vstoupit (49 procent) firma CITIC Group, kterou vlastní čínský stát a která je mezi 200 největšími společnostmi světa.
  • CEFC China Energy dříve oznámila záměr koupit čtrnáctiprocentní podíl v ruské ropné společnosti Rosněfť od komoditní společnosti Glencore a katarského státního investičního fondu. Letos 13. března uvedla agentura Bloomberg, že plánovaný obchod za 9,1 miliardy dolarů (zhruba 188 miliard korun) byl podle čínské ratingové agentury China Chengxin International Credit Rating posunut. Ruský list Kommersant poté napsal, že dohoda je zmrazena kvůli finančním problémům CEFC. Glencore ale oznámil, že se obchod uskuteční.
  • Agentura Bloomberg oznámila v březnu 2018, že CEFC plánuje prodat své globální realitní portfolio s účetní hodnotou přes 20 miliard jüanů (více než 65 miliard korun). Podle Bloombergu jsou součástí tohoto portfolia i nemovitosti v tuzemsku.