Skupina J&T odvolala představenstvo CEFC Europe, protože Číňané nezaplatili dluhy. Padl i Tvrdík

Čínská společnost CEFC China Energy v termínu neuhradila dluhy vůči J&T Private Investments (JTPI). Česká společnost proto přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company, odvolala její představenstvo a dosadila krizový management. Informoval o tom mluvčí J&T Private Investments Petr Málek. CEFC China Energy podle něj dluží české skupině 450 milionů eur (11,5 miliardy korun). Čínská firma ale kroky skupiny J&T odmítá, podle Tvrdíka uhradí veškeré závazky.

V představenstvu tak mimo jiné skončil jeho dosavadní místopředseda Jaroslav Tvrdík, který nedávno uvedl, že dluhy CEFC zaplatí v řádu dní čínský státní konglomerát CITIC Group

V představenstvu společnosti CEFC Europe byli kromě čínských zástupců i čeští: Jaroslav Tvrdík (místopředseda), Tomáš Bůzek (člen) a Marcela Hrdá (člen).

Veřitelé se zástupci CITIC jednali, ale řešení podle Málka nenalezli. „V posledních dnech JTPI navíc získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, kterými chtěla bránit věřitelům ve výkonu jejich práv,“ uvedl mluvčí.

Novými členy představenstva CEFC Europe se proto stali Peter Kubík a Dušan Palcr, uvedl Málek. Palcr je mj. členem dozorčí rady J&T Banka a předsedou dozorčí rady AC Sparta Praha fotbal.

Krizový management má zajistit stabilitu všech částí skupiny CEFC Europe a vytvořit podmínky a časový prostor pro řešení situace. V CEFC Europe se uskuteční finanční a právní audit, uvedla J&T. „Věřitelé jsou připraveni jednat se společností CITIC, kterou považují za důvěryhodného a transparentního partnera,“ podotkl Málek.

Mluvčí CEFC (Europe) Group Company Pavel Bednář ČTK řekl, že zprávu J&T firma nekomentuje.

  • CEFC China se rozhodla expandovat do Evropy a Českou republiku si vybrala jako hlavní sídlo svých evropských aktivit. 
  • Od září 2015 zde uskutečnila řadu investic, mezi nimiž dominují kapitálové vstupy do J&T Finance Group (9,9 procenta), strojírenské společnosti ŽĎAS (100 %), letecké společnosti Travel Service (49,94 %), společnosti Pivovary Lobkowicz Group (100 %), internetové cestovní agentury Invia.cz (75 %). 
  • Je majitelem i některých nemovitostí: dvou pětihvězdičkových pražských hotelů Mandarin Oriental Prague a Le Palais Art Hotel Prague, také historické budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy, budovy hotelu Motel One a Florentinum. 
  • Je vlastníkem českého fotbalového klubu SK Slavia Praha a jeho fotbalového stadionu v Edenu. 

Začne hra o zajištění dluhů?

Mluvčí skupiny J&T Finance Group (JFTG) Monika Veselá agentuře ČTK sdělila, že veškeré pohledávky této skupiny vůči CEFC jsou zcela zajištěny bonitními aktivy a J&T Finance Group v této chvíli nemá důvod přijímat jakákoliv opatření. „Nastalá situace nemá žádný vliv na fungování a finanční výsledky skupiny JTFG. Naopak věříme, že nasazení krizového managementu mimo jiné napomůže i k odstínění od problémů mateřské společnosti,“ uvedla.

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga (který zůstává poradcem prezidenta Miloše Zemana), vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality.

CEFC za dluhy ručí mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií. Čínská státní CITIC Group nedávno získala v CEFC Europe podíl 49 procent. 

Čínská společnost CEFC China Energy Company Limited působí především v energetice, financích a průmyslu. Ještě nedávno o sobě uváděla, je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně.

Po celém světě CEFC zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí. Společnost své obchody kromě ČR uzavírala mimo jiné v Rusku, Kazachstánu, Německu, Čadu nebo Abú Zabí.

Jako hlavní sídlo svých evropských aktivit si firma před několika lety vybrala Českou republiku, kde zaměstnává přes 4000 lidí. Od roku 2015 zde mohutně investovala. CEFC Group (Europe) Company působí ve financích, letectví a cestovním ruchu, průmyslu i výrobě, nemovitostí či sportu. Celkem čínská firma v ČR spravuje aktiva za více než 1,5 miliardy eur (38 miliard korun).

Analytici čekají, že čínskou čest zachrání CITIC

Podle ředitele poradenské firmy Starteepo Františka Bostla a analytika Radima Dohnala z investičního portálu Capitalinked není překvapením, že problémy CEFC eskalovaly až do současné situace. „Skupina CEFC měla dlouhodobě problémy s likviditou, které se pokoušela řešit ´záplatováním´ krátkodobými úvěry za nesmyslné úroky,“ uvedli.

Předpokládají ale, že CITIC závazky převezme, rekapitalizuje je a CITIC tak zachrání čínské straně reputaci. „Čína se stále tváří, že ČR je strategickou investiční lokalitou, a další kroky čínské strany v řešení situace CEFC tuto domněnku mohou potvrdit či vyvrátit. Je však jasné, že současná kauza zbrzdí dosavadní čínské aktivity u nás, které i tak byly dlouhodobě pod očekáváním a sliby Pražského hradu i Pekingu,“ dodali analytici pro ČTK. 

  • CITIC Group je jednou z největších firem na světě. Státní firma má 44 dceřiných společností v Číně, Hongkongu, USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandě. 
  • Podniká v bankovnictví, realitách, energetice, strojírenství nebo v telekomunikacích. Do jejího portfolia patří přes 5000 firem.