Inflace v dubnu zrychlila, nejvíce zdražily alkoholické nápoje a tabákové výrobky

Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil v dubnu na 1,9 %, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v březnu. Nejvyšší zdražení nastalo u alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Cenovou hladinu však nejvíce zvedalo bydlení. Vyplynulo to ze zprávy Českého statistického úřadu. Naopak ceny meziročně klesly v telekomunikačních službách nebo u odívání a obuvi. Analytici odhadují, že v dalších měsících bude inflace zrychlovat.

Ceny alkoholických nápojů meziročně stouply o 4,2 procenta a tabákových výrobků o 3,5 procenta. Nájemné zdražilo o 2,6 procenta, vodné o 1,8 procenta, stočné o 1,3 procenta a elektřina o 2,8 procenta. 

Naopak dolů tlačily meziroční inflaci ceny telefonních a faxových služeb, které klesly o dvě procenta. Pokles cen nastal také u odívání, obuvi a zemního plynu. 

Hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler poznamenal, že růst inflace překonal očekávání analytiků, ale byla v souladu s posledním odhadem České národní banky. 

Nejvýznamnější roli však mají samotné ceny potravin. Zatímco v posledním čtvrtletí minulého roku ceny potravin meziročně rostly v průměru o 6,4 %, jejich růst v letošním roce činí 2,6 %. Nižší inflace v letošním roce tak jde zejména na vrub pomalejšímu růstu cen potravin.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank pro ČR

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček se domnívá, že do inflace se začnou v následujících měsících promítat rostoucí ceny pohonných hmot. „Česká ekonomika může být ohrožena ropnými minišoky, které budou skokově navyšovat náklady na dopravu, což se promítne do cen dalších výrobků a služeb,“ upozornil.

Rovněž ekonom Komerční banky Viktor Zeisel předpokládá, že inflace spotřebitelských cen bude v průběhu dalších měsíců pomalu zrychlovat a měla by se dostat přes dvě procenta.

„Stále zřetelněji by se v cenách měl projevovat mzdový růst a ani současný vývoj kurzu koruny nebude cenám v dalším zvyšování tolik bránit,“ uvedl Zeisel. 

Jak to vidí centrální banka

Dubnová meziroční inflace byla v souladu s odhady v aktuální prognóze České národní banky. Uvedl to náměstek ředitele sekce měnové Petr Král. „Inflace byla v dubnu v souladu s prognózou ČNB. To přitom platí nejen o celkovém údaji, ale do značné míry i o jednotlivých složkách cenového vývoje,“ řekl pro agenturu ČTK.

Domácí inflační tlaky nicméně podle ČNB zůstávají silné. Projevuje se v nich totiž výrazný růst mezd při rychlém růstu české ekonomiky. „Tyto tlaky se sice budou postupně zmírňovat, slábnout však bude i protiinflační působení dovozních cen. Do nich se v letošním roce nadále promítá posílený kurz koruny. Inflace se letos bude i nadále pohybovat mírně pod cílem,“ uvedl Král.

Na horizontu měnové politiky, tedy ve druhém a třetím čtvrtletí příštího roku, se podle něj inflace vrátí do těsné blízkosti dvouprocentního cíle.