Další vítězství Česka v solárních arbitrážích. Stát nepřijde o 310 milionů korun

Česká republika zvítězila v další solární arbitráži a nemusí platit 310 milionů korun (14,5 milionu dolarů), které požadovali žalobci mimo jiné jako náhradu za údajné porušení česko-německé dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic. Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Spor s majiteli solárních elektráren v řízení Antaris GmbH a Dr. Michael Göde proti České republice vyhrálo ministerstvo ve středu, dodal.

„Mezinárodní arbitrážní tribunál zamítl veškeré nároky vznesené proti České republice a nařídil žalobcům zaplatit ministerstvu financí 42,5 milionu korun (dva miliony dolarů) jako náhradu za právní zastoupení. Jedná se už o druhé vítězství České republiky v arbitrážích zahájených majiteli solárních elektráren,“ uvedlo ministerstvo.

Arbitrážní soud v Ženevě už loni v říjnu rozhodl, že Česko nemusí vyplácet třem německým investorům a firmě JSW Solar půl miliardy korun jako škodu a ušlý zisk za zavedení solární daně. Ministerstvo tehdy uvedlo, že předpokládá stejný výsledek u dalších obdobných šesti žalob o více než 3,5 miliardy korun. Další řízení nadále pobíhají.

Schillerová věří v úspěch i ve zbývajících případech

„Věřím, že i díky dosud získaným zkušenostem dovedeme do úspěšného konce i zbývající solární arbitráže,“ uvedla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO). Ministerstvo podotklo, že právní tým pod vedením Marie Talašové od svého vzniku v lednu 2015 dosud úspěšně ukončil šest arbitrážních sporů při celkově zažalované částce 3,65 miliardy korun. Ve všech bylo rozhodnuto ve prospěch České republiky, dodalo.

Šestadvacetiprocentní daň pro solární elektrárny uvedené do provozu v letech 2009 a 2010 schválili poslanci na konci roku 2010 v reakci na boom nových slunečních elektráren vyvolaný zvýhodněným výkupem energie. Platit měla tři roky, později parlament její účinnost prodloužil a snížil sazbu na deset procent. Provozovatelé elektráren zavedení odvodů kritizovali jako nečekaný a protiústavní zásah do svých podnikatelských záměrů.

O náhradě údajné škody majitelům solárních elektráren rozhodovaly v minulosti také české soudy. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových uspěl ve zhruba dvacítce sporů, v nichž investoři žádali přibližně sedm miliard korun.

Vydáno pod