Vanilka už je dražší než stříbro. A cena kakaa roste také. Podraží zmrzlina?

Základní surovina, bez které se neobejde žádná zmrzlina – vanilka. Její cena už se vyšplhala na zhruba šest set dolarů za kilogram. Pro srovnání, stříbro už dnes stojí o sedmdesát dolarů méně. A na paty jí v cenách šlape už i kakao. Hrozí tak, že dvě nejoblíbenější příchutě studené pochoutky nebudou k mání nebo citelně podraží? Jak zjistil web ČT24.cz, nutně to tak být nemusí.

Až tisíc zákazníků denně si přijde pro zmrzlinu do pobočky firmy Puro Gelato kousek od Staroměstského náměstí. Právě tady se pyšní tím, že jejich sladké pochoutky vznikají čistě z přírodních surovin, žádné umělé přísady nejsou přípustné.

„Rostoucí ceny vanilky sledujeme už delší dobu. Ale je to nepostradatelná surovina, takže ji budeme kupovat dále, bez ohledu na cenu,“ konstatuje manažer a šéf poboček firmy Puro Gelato Igor Novák.

Ještě před pěti lety stál kilogram vanilky padesát dolarů, letos musí zájemci počítat s cenou kolem šesti set dolarů za kilogram. Vanilka je tak skutečně dražší než třeba stříbro – kilogram tohoto kovu se nyní prodává za zhruba 530 dolarů.

Zboží, které láká zloděje

„Vysoké ceny aromatického koření, které se využívá v cukrářství či kosmetice, lákají na chudém Madagaskaru rostoucí počet lupičů, kteří rozkrádají vanilkovníky a ničí úrodu. To dále podněcuje spirálu cenového nárůstu, stejně jako předčasná sklizeň ještě zelených vanilkových tobolek,“ vysvětluje hlavní důvody nedostatku ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

A důvodem pro zdražování vanilky jsou také loňské i letošní cyklony na Madagaskaru. Ten zajišťuje přes osmdesát procent její světové produkce.

Vanilkové lusky
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Lydie

Čechům nejvíce chutná právě vanilková

Většina zmrzlinářů při výrobě zmrzlin sice podle Kovandy využívá syntetický vanilín, nicméně ti, kteří sázejí na přírodní vanilku, mohou mít podle něho problém.

„Cena roste delší dobu, tak jsme dokonce zvažovali, že bychom si pěstovali vanilku sami. Jenže je to rostlina, která plodí prvně až po sedmi letech, což je dlouhá doba na pěstování pod umělým světlem, které tady v českých podmínkách potřebuje. Bylo by to příliš nákladné,“ vysvětluje Novák.

obrázek
Zdroj: ČT24

Češi zkonzumují zhruba 3,2 litru zmrzliny na osobu a rok a nejraději mají právě tu vanilkovou. Žádá si ji téměř každý třetí. Na druhém místě se drží čokoládová. Jenže i kakao citelně zdražuje – letos skoro o padesát procent.

Důvodem je primárně rozsáhlé sucho v Pobřeží slonoviny, které je největším světovým producentem. Další velký producent, Ghana, se zase potýká se stárnutím kakaovníkové vegetace, které způsobuje nižší úrodu.

  • Vanilka
  • Čokoláda
  • Pistácie u mužů / Jahoda u žen 
  • Zdroj: Průzkum řetězce Albert, 2017, společnost Nielsen

„Ceny kakaa i vanilky stejně jako brambor a jablek rostou a zase klesají pravidelně. Příčinou je velká nebo malá úroda, politická situace v produkčních zemích a poptávka nebo také burzovní spekulace,“ souhlasí ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslav Koberna. 

Zároveň ale dodává, že právě kvůli tomu, že se situace pravidelně opakuje, mají zpracovatelé obvykle dlouhodobé kontrakty a zajištěné ceny. A spotřebitel tak výkyvy obvykle ani nepozná.

Potravináři čekají zlevnění vanilky nejdřív za rok

Zatímco cena kakaa podle Kovandy už kulminuje a lze tedy čekat určitý pokles, u vanilky se žádné rychlé zlevnění nečeká. „Nejdříve opravdu příští rok,“ odhaduje Kovanda.

Zmrzlináři ovšem mohou zdražení kakaa i vanilky kompenzovat snížením svých marží nebo v důsledku snížení ceny zase jiných surovin. „Například v případě mléka došlo k výraznému zmírnění jeho loňského cenového růstu. Na cenách zmrzliny bychom tak v souhrnu nakonec nemuseli nic poznat,“ připouští Kovanda.

Třeba zmíněné Puro Gelato se tak zdražovat nechystá. Alespoň prozatím. Podle Nováka budou vyšší náklady na oblíbenou vanilkovou a čokoládovou zmrzlinu kompenzovat jiné oblíbené druhy. „Velký zájem je třeba o slaný karamel nebo mangový či jahodový sorbet,“ dodává Novák.

  • Celosvětově jsou největšími konzumenty zmrzliny Novozélanďané, kteří spotřebují přes 28 litrů na osobu za rok. Na druhém místě jsou Američané. Z evropských států jsou to skandinávské země.