Společnost Travel Service ovládla ČSA. Koupila akcie od Korejců a státu

Společnost Travel Service odkoupila v úterý celkem 64 procent akcií ČSA od Korean Air a státní společnosti Prisko a stane se vlastníkem 97,7 procenta v národním leteckém dopravci. Firma Travel Service v ČSA dosud držela 34 procent akcií. Cena transakce nebyla uvedena.

„Podmínkou prodeje ze strany Priska bylo, že za svůj menší akciový podíl dostane za jednu akcii stejnou cenu jako Korean Air Lines,“ informovala mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková. Transakci nedávno schválil antimonopolní úřad. Spojením na trhu vznikne dopravce s flotilou až 80 letadel.

Prisko koupilo pětinový podíl v ČSA předloni v říjnu od Českého Aeroholdingu. Hodnota obchodu nebyla zveřejněna. Korejci zaplatili za svých 44 procent v ČSA před čtyřmi lety 68 milionů korun, vstupovali tehdy ovšem do ztrátové firmy.

 V roce 2015 se hospodaření ČSA přehouplo do kladných čísel. V roce 2016 zisk po zdanění meziročně vzrostl o osm procent na 241 milionů korun. Za loňský rok by mělo hospodaření třetím rokem po sobě vykázat kladné hodnoty.

Společnost ČSA loni přepravila celkem 2,9 milionu cestujících, což byl meziroční nárůst sedm procent. O šest procent stoupl počet letů a o čtyři procenta přepravené cargo. Průměrná obsazenost stoupla o 5,7 procentních bodů a překročila 81 procent.