Nebezpečně nízké ceny hypoték se vrací k normálu, říká Rusnok. Trh s bydlením podle něj čeká „hladké přistání“

Jiří Rusnok v pořadu Byznys ČT24 (zdroj: ČT24)

Hypotéky nyní zdražují nejrychleji za posledních 10 let. V lednu také ubylo sjednaných hypoték. Guvernér České národní banky Jiří Rusnok však nechce změnu přeceňovat. Stále vnímá pokračující přehřívání realitního trhu, ale věří, že dojde k ochlazování a „hladkému přistání.“ Uvedl to v pořadu Byznys ČT24. Naznačil také, že další zvyšování úrokových sazeb, kterými centrální banka ovlivňuje hypoteční trh, nedojde na březnovém zasedení, ale spíše v dalších čtvrtletích.

Čísla ukazují na určité zchlazení hypotečního trhu a snížení poptávky oproti dvěma předchozím rekordním rokům, uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix. Za hlavní příčinu považuje zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték ze strany ČNB. 

Průměrná úroková sazba hypoték letos v lednu stoupla na 2,28 procenta z prosincových 2,19 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Tehdy začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb.

Hypotéky
Zdroj: ČT24

Rusnok považuje současnou situaci za postup k normálu. „Co jsme zažívali v minulých dvou, tří letech, nebyla normální situace,“ uvedl. Připomněl dobu, kdy banky nabízely hypotéky za sazby pod dvě procenta, dokonce kolem jednoho procenta. To podle něho není nic, co by tady v minulosti existovalo. 

 Rusnok podotkl, že hypotéky nejsou okrajovou částí trhu. „Tvoří u nás 60 procent veškerých úvěrů, “ zdůraznil. 

„Klienti už dnes při rostoucích cenách nemovitostí zvažují, jestli tu nemovitost koupit. Celkový zájem mírně opadá také kvůli tomu, že nemovitosti na trhu nejsou. V momentě rostoucích úrokových sazeb pak to už klienti vzdávají a radši budou čekat, co se bude dít dál na trhu,“ uvedl analytik společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák.

Podle analytiků budou hypotéky zdražovat i v dalších měsících. Důvodem je hlavně nedávné zvýšení úrokových sazeb České národní banky.

Hypotéky
Zdroj: ČT24

Centrální banka podle Rusnoka nechce nikomu upírat jeho vlastní bydlení. Jde jí však o to, aby se komerční banky nedostávaly do neuvážených rizik. Aby se hypotéky rozumně splácely i tehdy, až přijdou těžší doby.

Připomněl, že cena nemovitostí je tvořena také nabídkou. A například v Praze ji výrazně ovlivňují různé administrativně-technické okolnosti.

Panuje takové trošku zvláštní přesvědčení, že čím budou levnější hypotéky, tím bude dostupnější bydlení. Ale ono to současně působí protisměrně. Čím je větší poptávka, která je mimo jiné umožněna levným financováním, tak to samozřejmě také zvyšuje ceny. Je třeba tohle všechno dávat do souvislostí“.
Jiří Rusnok

Byty podražily na konci loňského roku o skoro 12 procent. Rodinné domy pak stály o skoro osm procent víc.  I tak ale makléři tvrdí: Dobrý byt nám nevydrží v nabídce ani dva týdny, během pár dnů máme většinou hned několik zájemců.

Zájemců by ale časem mohlo ubývat. Ve hře je totiž znovu novela zákona o České národní bance. Ta původně počítala s tím, že dá centrálním bankéřům další pravomoce, jak hypoteční trh regulovat. Na aktuální podobě teď pracuje ministerstvo financí. Novelu by mohla vláda začít řešit v polovině roku.