Měl bych na daních platit mnohem víc, říká Bill Gates. Kritizuje Trumpovy úlevy pro firmy

Zakladatel Microsoftu a miliardář Bill Gates si myslí, že by měl na daních platit víc a že by významně větší částku měla vláda požadovat i od dalších zámožných lidí. Řekl to v rozhovoru s Fareedem Zakariou na CNN. Kriticky se staví k nedávno schválenému daňovému balíčku, který podle něj pomůže hlavně nejbohatším.

„Na daních jsem zaplatil víc než kdokoli jiný, přes deset miliard, ale vláda by měla požadovat po lidech v mojí situaci, aby na daních platili výrazně víc,“ prohlásil Bill Gates, jehož jmění přesahuje 91 miliard dolarů.

V žebříčku nejbohatších lidí světa si podle Bloombergu držel Gates první místo až do loňského roku, kdy ho předběhl zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos. Hodnota Bezosova majetku na konci loňského roku činila 99,6 miliardy dolarů.

Gates je známý svým charitativním přístupem. Jenom loni v červnu dal pět procent svého majetku na charitu, když se vzdal 64 milionů akcií Microsoftu v hodnotě 3,6 miliardy dolarů. Od roku 1994 tak věnoval spolu s manželkou Melindou na charitativní účely už okolo 35 miliard dolarů.

S daňovou reformou získávají nejbohatší, míní

Kriticky Gates v rozhovoru se Zakariou mluvil o nedávné daňové reformě v USA, která přináší nejrozsáhlejší změny za třicet let. Legislativa například snižuje daňovou sazbu pro podniky z 35 procent na 21 procent.

Největší přínos podle Gatese pocítí nejbohatší lidé, i když republikáni tvrdí, že daňové změny pomohou americké střední třídě.

„Lidé, kteří jsou bohatší, získávají daleko větší výhody než střední třída nebo ti, kteří jsou chudí, což je v rozporu s obecným trendem, který bychom chtěli vidět,“ poznamenal Gates. Myslí tím posílení záchranné sociální sítě, zatímco se zvedají daně bohatším.

Už koncem loňského roku více než čtyři sta amerických milionářů a miliardářů zaslalo americkému Kongresu dopis, ve kterém zákonodárce žádali, aby nejbohatším daně nesnižovali. Podle nich to je chyba, když je dluh země vysoký a nerovnost je na nejvyšší úrovni od dvacátých let minulého století. Obávali se, že reforma nerovnost jenom dál prohloubí. Naopak žádali zvýšení daní pro bohaté, jako jsou oni. Mezi signatáři dopisu byl i filantrop Steven Rockefeller, miliardář George Soros nebo bývalý šéf American Airlines Robert Crandall.

Bílý dům a republikáni ale obhajovali snížení daní lidem s úplně nejvyššími příjmy nebo korporacím tím, že tyto ušetřené peníze by se nejspíš použily jako investice do ekonomiky, například na rozjezd nových společností.