Americké akcie zvrátily další ztrátu. Přesto zaznamenaly nejprudší týdenní propad za dva roky

Americké akcie v závěru týdne posílily, i když během dne měly nakročeno k dalšímu propadu. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si v pátek připsal 1,38 procenta a uzavřel na 24 190,90 bodu. Za celý týden přesto činí ztráta 5,2 procenta, což představuje nejprudší týdenní pokles od ledna 2016.

Širší index S&P 500 v pátek vzrostl o 1,49 procenta na 2619,55 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 1,44 procenta na 6874,49 bodu. Za celý týden index S&P 500 odepsal 5,2 procenta, zatímco Nasdaq má ztrátu 5,1 procenta.

Dow Jonesův index tak v pátek neprohluboval ztrátu. Nejhorším dnem pro burzu bylo pondělí, kdy šel index dolů o 4,6 procenta. Přes čtyři procenta ztratil index i ve čtvrtek. Prudký pokles na amerických akciových trzích odstartoval již minulý pátek, kdy Dow Jonesův index ztratil přes 2,5 procenta. 

Za propadem na akciových trzích stály obavy, že růst inflace urychlí zpřísňování měnové politiky. Zpráva z minulého pátku o překvapivě příznivém vývoji amerického trhu práce signalizovala, že inflace i úrokové sazby ve Spojených státech se budou zvyšovat rychleji, než se předpokládalo.

Panevropský index za týden přišel o pět procent

Pro evropské akciové trhy byl uplynulý týden nejhorší za poslední dva roky a zakončily ho na šestiměsíčním minimu. Panevropský index STOXX 600 v pátek odepsal 1,45 procenta na 368,61 bodu. Za celý týden tak ztratil zhruba pět procent.

„Pro světové akciové trhy to byl určitě chaotický obchodní týden, provázený obavami z rostoucích inflačních tlaků a z vyšších úrokových sazeb,“ uvedl analytik Lukman Otunuga ze společnosti FXTM.

Investoři se obávají, že přísnější měnová politika by mohla mít negativní dopad na ceny akcií, které dlouho těžily z uvolněných finančních podmínek.

Index londýnské burzy FTSE 100 odepsal 1,09 procenta na 7092,43 bodu, zatímco hlavní index burzy ve Frankfurtu DAX klesl o 1,25 procenta na 12 107,48 bodu. Burza v Paříži podle indexu CAC 40 klesla o 1,41 procenta a uzavřela na 5079,21 bodu.

Zpráva z minulého pátku o překvapivě příznivém vývoji amerického trhu práce vyvolala obavy, že inflace i úrokové sazby ve Spojených státech se budou zvyšovat rychleji, než se předpokládalo. Britská centrální banka navíc tento týden avizovala, že zřejmě bude muset úroky zvýšit dříve a ve větším rozsahu, než předpověděla na minulém jednání v listopadu.