Česko láká turisty domácí i zahraniční. Loni se jich v tuzemsku ubytovalo přes 20 milionů

V českých hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo rekordních 20 milionů turistů, což bylo o 9,1 procenta více než o rok dříve. Počet tuzemských i zahraničních návštěvníků rostl zhruba stejně. Lidé nejčastěji mířili do Prahy a na jih Moravy.

Tuzemských turistů cestovalo po Česku méně než těch zahraničních. Ze zahraniční přijelo do Česka 10,2 milionu lidí, českých turistů bylo o tři sta tisíc méně.

Lidé také častěji na cestě po Česku nocovali. Překonali tak padesátimilionovou hranici v počtu přenocování, uvedl Pavel Vančura z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Nejvíc cizinců přijelo tradičně z Německa, v loňském roce se jich do Česka podívalo téměř 2 miliony. Druzí nejčastější návštěvníci dorazili ze Slovenska, a to skoro sedm set tisíc lidí. Přes půl milionu lidí dorazilo také z Polska.

„Znovu oživující návštěvnost z Ruska vynesla tuto klientelu na čtvrtou pozici s meziročním nárůstem příjezdů o více než třetinu. Zvýšený zájem turistů z asijských zemí, z Číny, Jižní Koreje a Tchaj-wanu byl patrný v průběhu celého loňského roku a pomalu se k nám začínají vracet také turisté z Ukrajiny,“ uvedli statistici.

Většina návštěvníků Česka přichází za turistikou, i když v případě Německa se dá očekávat, že v tom počtu jsou i pracovní cesty. Statistika ale není úplná, protože nepostihuje například fenomén Airbnb.
Petr Dufek
analytik ČSOB

Nejčastěji lidé mířili do Prahy, tamní hotely ubytovaly loni rekordních 7,65 milionu lidí.

Hned poté mířili lidé nejčastěji na jižní Moravu, kde přenocovalo v loňském roce 1,9 milionu turistů. Trávili tam ale nejméně času, v průměru jen něco málo přes dvě noci, což podle hoteliérů souvisí s oblibou prodloužených víkendů. Třetí nejoblíbenější kraj byl v loňském roce Jihočeský, který turisty láká zejména šumavskou přírodou a zámky v Českém Krumlově a Hluboké nad Vltavou.

Zájem rostl také o Plzeňský, Ústecký, Karlovarský nebo Moravskoslezský kraj, a to o více než 10 procent v porovnání s rokem 2016. Naopak nejméně oblíbenými oblastmi byly kraj Pardubický a Zlínský.

Počet zahraničních turistů v ČR podle země původu v roce 2017 a jejich nárůst v procentech oproti předchozímu roku
Zdroj: ČSÚ

Partner společnosti Deloitte Miroslav Linhart očekává, že počet turistů v příštích letech v ČR dál poroste. „Z pohledu ekonomického přínosu pro ČR je však důležitější než zvyšování počtu turistů důraz na zkvalitňování jejich struktury od spíše levné destinace k bohatší klientele, která bude více utrácet a trávit zde delší pobyt,“ dodal Linhart.