Automobilový sektor podržel loni růst tuzemského průmyslu. Letos se čeká oslabení

Průmyslová výroba v Česku loni meziročně stoupla o 5,7 procenta, informoval Český statistický úřad. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů produkce vzrostla o 6,2 procenta, loni totiž bylo ve srovnání s rokem 2016 o dva pracovní dny méně. Stavební produkce se zase loni meziročně zvýšila o 2,1 procenta, dařilo se pozemnímu stavitelství, naopak produkce inženýrského stavitelství klesla.

Za celý rok 2017 tuzemský průmysl vzrostl o 5,7 procenta, což je nejvyšší dynamika od roku 2011, upozornil hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

K růstu průmyslu přispěla výroba automobilů, elektrických zařízení a elektřiny. „Automobilový sektor si i přes mírné zpomalení již čtvrtým rokem udržel dvouciferné tempo růstu,“ zmínil Seidler. Naopak se nedařilo těžebnímu průmyslu. V prosinci tuzemský průmysl zpomalil růst na osm procent z listopadových 8,5 procenta.

Nové zakázky loni proti roku 2016 stouply o 6,6 procenta. Průmyslovým podnikům více pomohla tuzemská poptávka. Nové zakázky ze zahraničí se loni zvýšily o 5,3 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 9,1 procenta. Tržby v průmyslu loni meziročně stouply o 6,5 procenta.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce v posledním loňském měsíci pomohla zejména automobilová produkce, výroba elektrických zařízení a kovovýroba. Snížila se ale produkce u výroby kovů a slévárenství nebo u výroby ostatních dopravních prostředků.

„V současnosti má český průmysl výhodu nízkých mzdových nákladů proti zemím v západní Evropě. Tato výhoda se s rostoucími mzdami bude postupně vytrácet,“ řekl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Průmysl v roce 2017
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Seidler pak čeká, že výkon průmyslu ovlivní zpomalení automobilového sektoru, jehož dvouciferný růst se podle něj patrně chýlí ke konci, ačkoli výroba by měla zůstat nadále velmi silná. „Takže předpokládáme, že po téměř šestiprocentním růstu průmyslu v roce 2017 bude jeho celková dynamika v letošním roce mírně slabší, a to kolem 3,5 procenta,“ doplnil.

Analytik Raiffeisenbank František Táborský míní, že největší výzvou pro průmysl v tomto roce bude postupný nástup nových technologií, a to hlavně v automobilovém průmyslu. „Pokud by místní automobilky nestíhaly světový trend elektrifikace, silně by to zasáhlo celou ekonomiku,“ vysvětli. Pro příští rok očekává růst průmyslu na čtyřech procentech.

Stavebních povolení bylo loni o procento víc

Stavební produkce v roce 2017 bez očištění o vliv nižšího počtu pracovních dnů meziročně stoupla o 1,7 procenta. „Za celý rok 2017 jsme zaznamenali mírný růst stavební produkce, růst hodnoty nových zakázek i výrazný růst orientační hodnoty vydaných stavebních povolení. Rostl také počet zahájených i dokončených bytů,“ zhodnotila zveřejněné výsledky Petra Cuřínová z oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ.

Pozemní stavitelství loni meziročně vzrostlo o pět procent. Produkce inženýrského stavitelství naopak o 5,7 procenta klesla.

Úřady loni vydaly 84 164 stavebních povolení, což bylo o procento více než o rok dřív. Orientační hodnota těchto staveb byla 352,9 miliardy korun, a v porovnání s rokem 2016 se tak zvýšila skoro o čtvrtinu.

Počet zahájených bytů se loni zvýšil o 15,8 procenta na 31 521. Počet zahájených bytů v rodinných domech vzrostl o 17,7 procenta, v bytových domech byl růst dokonce o 23,4 procenta.

Počet dokončených bytů se loni meziročně zvýšil o 4,6 procenta na 28 575 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl o 4,2 procenta, v bytových domech o tři procenta.

Podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví zveřejněná čísla nesvědčí o výrazném zlepšení v oboru. Nepříznivá situace se podle prezidenta svazu Václava Matyáše projevuje i ve vývoji zaměstnanosti ve stavebnictví, kde pokračuje dlouhodobý pokles počtu zaměstnanců. 

„Po dvou silnějších měsících tedy padla naděje na výraznější obrat v oboru,“ zhodnotil prosincová čísla hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Stavebnictví podle něj propáslo šanci přestat být stagnujícím odvětvím a jeho příspěvek k celkovému růstu ekonomiky zůstal mizivý.

„Pomalá výstavba nových bytů předurčuje vysoké ceny na realitním trhu. V roce 2018 se situace nezlepší, a zvláště pro mladé rodiny bude stále těžší pořídit si nový byt. Rychlejšímu rozvoji tohoto odvětví by značně pomohla úprava legislativy,“ říká ekonom Křeček.

V prosinci loňského roku klesla stavební produkce v Česku meziročně o 0,4 procenta. Bez očištění o sezonní vlivy se snížila o 3,2 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o více než procento. Produkce inženýrského stavitelství se snížila o 9,2 procenta.