Kanadský Bombardier vyhrál obchodní spor s Boeingem. Vyhne se vysokému clu v USA

Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) překvapivě zablokovala vládní plán na uvalení vysokého dovozního cla na letadla CSeries kanadského výrobce Bombardier. Zavedení cla ve výši téměř 300 procent loni doporučilo ministerstvo obchodu USA v reakci na stížnost amerického konkurenta Boeing, podle kterého je výroba letadel CSeries dotována.

Boeing tvrdil, že letadla CSeries se v důsledku dotací prodávají ve Spojených státech za uměle nízkou cenu, což mu působí újmu. ITC však tvrzení Boeingu odmítla, ačkoli se všeobecně předpokládalo, že se postaví na jeho stranu.

Cena akcií společnosti Bombardier po rozhodnutí komise vzrostla o 15 procent, zatímco akcie Boeingu mírně oslabily, napsala agentura Reuters.

Podle kanadského výrobce je to vítězství i pro americké přepravce

Kanadský podnik označil rozhodnutí za „vítězství pro inovace, konkurenci a právní stát“ i pro americké letecké přepravce a cestující. Upozornil rovněž, že vývoj a výroba letounu CSeries zajišťují tisíce pracovních míst ve Spojených státech, Kanadě a Británii.

Boeing vyjádřil zklamání, že komise neuznala újmu, kterou mu působí „nezákonné vládní dotace v hodnotě miliard dolarů“ poskytované Bombardieru.