Konsorcium v čele se SoftBank koupí velký podíl v Uberu

Konsorcium v čele s japonskou skupinou SoftBank koupí velký podíl v americké alternativní taxislužbě Uber Technologies, která tak potvrdila čtvrteční zprávy tisku. Tato nabídka hodnotí celý Uber na 48 miliard dolarů (zhruba bilion korun) a je zhruba o 30 procent nižší než 68 miliard dolarů, na něž byla firma oceněna v polovině roku, uvedla agentura Reuters.

Konsorciu SoftBank, kam patří také americká společnost Dragoneer Investment Group, podle zdrojů agentury převezme v Uberu podíl zhruba 17,5 procenta. Akcie při ceně vycházející z ohodnocení firmy na 48 miliard dolarů konsorcium získá od dřívějších investorů a od zaměstnanců.

Dohoda, která je považována za vítězství nového šéfa firmy Dary Khosrowshaha, zahrnuje rovněž investici 1,25 miliardy dolarů. Finalizována by podle sdělení Uberu měla být počátkem příštího roku. Samotná SoftBank by měla na Uberu získat 15procentní podíl, o zbývající část se rozdělí ostatní členové konsorcia.

Dohodu pomáhal vyjednat Dara Khosrowshahi, který do funkce generálního ředitele nastoupil poté, co byl v červnu Travis Kalanick donucen odejít. Společnost je v červených číslech, její čtvrtletní ztráty se pohybují nad jednou miliardou dolarů, a nová finanční injekce je pro ni životně důležitá. Na rok 2019 plánuje primární veřejnou emisi akcií (IPO).

Po dokončení obchodu bude rozšířena správní rada společnosti z 11 na 17 členů, což omezí hlasovací práva stávajících akcionářů včetně bývalého šéfa Kalanicka, který je stále jejím členem, stejně jako jedním z největších akcionářů. 

Vydáno pod