Česko naftu původně uskladěnou v Německu nevrátí. Na insolvečním správci záleží, zda bude soud

Česko naftu uskladěnou v Německu nevrátí (zdroj: ČT24)

Česko nevrátí naftu za miliardu korun, kterou mělo uskladněnou v Německu. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) odmítla předžalobní výzvu insolvenčního správce zkrachovalé firmy Viktoriagruppe. V České televizi to uvedl předseda SSHR Pavel Švagr. Ve středu vyprší termín, dokdy má Česko naftu dodat. Teď hrozí soudní spor.

„V minulých dnech jsme insolvenčnímu správci odeslali naše stanovisko, ve kterém mu sdělujeme, že trváme na našem názoru, že nafta patří České republice. A tudíž, že mu v tom termínu do dnešního dne naftu nevydáme,“ konstatuje Švagr. Nyní podle něho záleží na rozhodnutí insolvenčního správce, zda se rozhodne žalobu podat.

Naftu pro krizové situace si Česko v německém Kraillingu uskladnilo údajně proto, že to mělo být levnější. V době, kdy stát naftu u firmy Viktoriagruppe uložil, stál v čele Správy státních hmotných rezerv (2007–2013) Ladislav Zabo.

„Tam jsme vnímali pozitivum toho, že vlastně to je sklad bývalého Bundeswehru,“ uvedl dříve pro Reportéři ČT bývalý předseda Správy státních hmotných rezerv Zabo.

obrázek
Zdroj: ČT24

Po krachu společnosti ale Česku hrozilo, že o všechnu naftu v jejích zásobnících přijde. Po dvou letech se stát nakonec dohodl s novým majitelem areálu a německým insolvenčním správcem a 70 vlaky si větší část suroviny odvezl.

Podle měření, které provedli před třemi lety němečtí celníci, ale ve skladu v Kraillingu více než šest milionu litrů paliva chybělo. Zástupci zkrachovalé firmy výsledky zpochybňují.

„Těch měření tam probíhalo několik, no a ani jedno se nesešlo,“ uvedl v září 2016 zástupce společnosti Viktoriagruppe Lubomír Novotný.

Insolvenční správce Mirko Möllen české nároky neuznal a převoz paliva povolil s tím, že může do půldruhého roku vlastnictví paliva napadnout u soudu.

„Jakmile tato lhůta vyprší, učiníme další kroky a věc bude následně objasněna před soudem. Samozřejmě je nadále možné zahájit mimosoudní vyjednávání a dosáhnout dohody bez soudního řízení,“ uvedl jedenáctého prosince v mailu pro ČT insolvenční správce Mirko Möllen.

Správa státních hmotných rezerv ale jakékoli nároky Viktoriagruppe odmítá s tím, že stát za naftu řádně zaplatil, patří mu a má na ni fakturu. Pokud správce žalobu skutečně podá, bude muset český stát u soudu prokázat, že mu nafta skutečně patří.