Důvěra v českou ekonomiku v prosinci rostla

Důvěra v českou ekonomiku v prosinci rostla (zdroj: ČT24)

Důvěra v českou ekonomiku po listopadovém poklesu v prosinci vzrostla o 0,6 bodu na 99,6 bodu. U podnikatelů se ve srovnání s předchozím měsícem zvýšila o 0,8 bodu na 97,5 bodu, naopak u spotřebitelů klesla o 0,3 bodu na 110 bodů. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s loňským prosincem je ale celková důvěra vyšší o půl procentního bodu.

V rámci jednotlivých podnikatelských odvětví se důvěra v ekonomiku meziměsíčně zvýšila v průmyslu, stavebnictví i službách. Klesla pouze u podnikatelů v obchodu, a to o 1,3 bodu na 100,5 bodu.

Podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala to je poněkud překvapivé, podnikatelé se totiž více obávají zhoršení ekonomické situace v horizontu tří a šesti měsíců. „Náš výhled však předpokládá pokračující růst mezd, a tak i spotřeby a tržeb maloobchodníků,“ říká Dřímal.

Ukazatel stavu zásob zboží na skladech se meziměsíčně nezměnil. „Pro období příštích tří i šesti měsíců jsou očekávání vývoje celkové ekonomické situace nižší než minulý měsíc,“ uvedli statistici.

U spotřebitelů se pro příští rok mírně zvýšily obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace se nezměnily, stejně jako úmysl spořit. „V porovnání s minulým měsícem se spotřebitelé obávají růstu cen přibližně stejně. Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se také téměř nezměnily,“ dodal ČSÚ.

obrázek
Zdroj: ČT24

Aktuální statistika tak podle ekonomů potvrzuje, že se české ekonomice dařilo i v závěrečném čtvrtletí letošního roku. Zároveň má i dobře našlápnuto do začátku roku 2018. „Růst HDP by měl letos dosáhnout 4,5 procenta a v příštím roce 3,6 procenta,“ dodává Dřímal.

Na kurz koruny nová čísla zásadní vliv neměla. Česká měna během vánočních svátků při velmi nízké likviditě oslabila směrem k úrovni 25,80 korun za euro, a obchoduje se tak na nejslabších úrovních od poloviny října.

„Někteří investoři zřejmě vybírali zisky před koncem roku. Už v lednu by ale měla koruna začít opět posilovat především díky blížícímu se únorovému zasedání ČNB, kde by centrální banka měla zvýšit úrokové sazby,“ míní Dřímal.