Koruna je nejsilnější za poslední čtyři roky

Události: Vývoj koruny a spořicí účty (zdroj: ČT24)

Česká měna ve středu ráno prolomila hranici 25,50 korun za euro. Den pak končila proti úterku silnější o pět haléřů na 25,47 Kč/EUR. Koruna je tak nejsilnější od března 2013. Vůči dolaru česká měna zpevnila o 15 haléřů na 21,61 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Koruna posiluje zřejmě díky posledním výrokům centrálních bankéřů. „Trhy překvapil především guvernér Jiří Rusnok, podle kterého jsou šance prosincového zvýšení sazeb ČNB padesát na padesát,“ komentuje vývoj ekonom Investičního bankovnictví Komerční banky Marek Dřímal.

K ještě silnějším úrovním by českou měnu mohla podle Dřímala posunout nová příznivá data z ekonomiky, či vyjádření dalších členů bankovní rady ČNB o potřebě zpřísnění měnových podmínek. Ta budou podstatná i pro možné zvýšení sazeb v prosinci.

„Náš výhled předpokládá, že koruna bude posilovat i v příštím roce. Na konci roku 2018 by se měl kurz dostat na 24,70 korun za euro,“ dodává Dřímal.

Koruna se k hranici 25,50 korun za euro přiblížila za poslední měsíc několikrát. Naposledy to bylo 2. listopadu po zvýšení úrokových sazeb. Od ukončení intervencí, kdy ČNB od listopadu 2013 do letošního dubna nepustila korunu pod 27 korun, setrvale zpevňuje. Pod 26 korun za euro se dostala na konci července. 

Vývoj kurzu koruny za poslední rok
Zdroj: Patria.cz

ČNB na počátku listopadu podruhé po ukončení kurzového závazku zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Rusnok tehdy uvedl, že rada ČNB může opět zvýšit úrokové sazby na jakémkoliv dalším měnovém zasedání, pokud to bude vyžadovat situace.

Analytici pokoření hranice 25,50 předpovídali. Podle dřívějšího vyjádření Markéty Šichtařové z Next Finance bude posilování pokračovat, na začátku příštího roku by koruna mohla dosáhnout 25,30 koruny za euro a během léta by se mohla dostat na 25 korun za euro.