Airbus získal rekordní zakázku na 430 letadel za 50 miliard USD

Evropský výrobce letecké techniky Airbus získal rekordní zakázku na 430 letadel v katalogové hodnotě 49,5 miliardy dolarů (téměř 1,1 bilionu korun). Letadla si objednala americká investiční společnost Indigo Partners, informovala agentura AP. Kontrakt byl oznámen na aerosalonu v Dubaji a patří mezi největší zakázky v leteckém průmyslu.

Objednávka zahrnuje 273 letadel A320neo a 157 letadel A321neo. Konečná hodnota zakázky bude zřejmě výrazně nižší než katalogová, protože výrobci letadel poskytují svým zákazníkům při větších objednávkách slevy.

Indigo Partners vlastní aerolinky Frontier Airlines a podíl v mexické letecké společnosti Volaris. Firmu vlastní Bill Franke, který je průkopníkem nabídky levných letenek a vyšších poplatků u aerolinek. Letadla, která Indigo kupuje, by měly používat letecké společnosti Frontier Airlines, Volaris, JetSMART z Chile a maďarský Wizz Air.

Zatím největší zakázka pro Airbus byla ze srpna 2015 od indické nízkonákladové společnosti IndiGo na 250 letadel A320neo. Katalogová hodnota činila 26 miliard USD.

Airbus na aerosalonu zatím v objednávkách výrazně zaostával za konkurenčním americkým výrobcem letadel Boeing. Tomu se hned na začátku aerosalonu podařilo získat objednávku od aerolinek Emirates na 40 letadel 787-10 Dreamliner za 15,1 miliardy USD. 

Boeing 737
Zdroj: Wikipedia

FlyDubai se rozhodla pro Boeing

Boeingy koupí ale také dubajská nízkonákladová letecká společnost FlyDubai. Ta si objednala od amerického výrobce Boeing celkem 175 letadel 737 Max. Objednávka zahrnuje také opci na koupi dalších 50 letadel a její hodnota činí 27 miliard USD (585,1 miliardy korun), oznámily aerolinky. FlyDubai spolupracuje u dálkových tras s dalšími dubajskými aerolinkami, společností Emirates. Obě firmy vlastní dubajská vláda.

FlyDubai oznámily objednávku krátce po zprávě o rekordní zakázce pro konkurenčního evropského výrobce letadel Airbus. Pro Airbus je to na aerosalonu v Dubaji další špatná zpráva, protože se očekávalo, že FlyDubai svou zakázku rozdělí mezi Airbus a Boeing.

Agentura Reuters o víkendu s odvoláním na zdroje uvedla, že dubajské Emirates plánují ohlásit na aerosalonu objednávku téměř 40 obřích letounů Airbus A380. Emirates však na nedělní tiskové konferenci oznámily jen zakázku pro Boeing, celkem si objednaly 40 letadel 787 za 15 miliard USD.