Vánoční sezona začala, brigádníci ale často chybí. A to přesto, že si mohou letos vydělat více

Vánoční sezona začala, brigádníci ale často chybí (zdroj: ČT24)

Až o sto procent roste před Vánocemi počet doručovaných zásilek a navyšuje se i prodej potravin, elektroniky nebo alkoholu. Firmy ale bojují s nedostatkem zaměstnanců. Jedním z největších zaměstnavatelů je například Česká pošta, která hledá pro předvánoční provoz až tři tisíce brigádníků.

Vánoční stromky, kapři, balení dárků i jejich doručování. Právě na těchto pozicích mají uchazeči možnost najít každoročně téměř jistou brigádu. V tomto roce je ale zájem o sezonní pozice nízký.

„Je hodně otevřených pozic na dlouhodobé pracovní úvazky, na stálé úvazky a na smlouvy bez časového omezení, na dobu neurčitou. Kandidáti si už mají z čeho vybírat. Sezonní prodej byl doménou mladší generace, ale student absolvent i bez praxe je dnes velmi poptávaný v rámci standardního zaměstnání,“ konstatuje ředitel personální agentury Hays ČR Ladislav Kučera.

Brigádníky shání aktuálně firmy napříč všemi odvětvími. Kromě doručovatelských společností posilují stavy například i supermarkety nebo velké e-shopy. Nové zaměstnance se snaží motivovat vyšší hodinovou mzdou. „Co jsme zaznamenali z roku na rok, že se navyšovala odměna a navyšovaná odměna se pohybovala mezi pěti až dvanácti procenty,“ říká Kučera.

Mnoho společností se na předvánoční nápor připravuje už několik měsíců předem. „Obvyklé bylo, že se hledali brigádníci někdy od listopadu. V současné době se dá říct, že už se začíná po prázdninách a sezona hlavní začala už někdy během října,“ manažer náborového centra Tomáš Řehák.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Ve vánoční sezoně bývá potřeba pracovníků vyšší, denně i o několik set

Například kurýři PPL rozvezou mezi 1. a 20. prosincem průměrně kolem 200 tisíc balíků denně. Posily pro provoz shání už od léta, ale i tak trpí nedostatkem pracovníků. „V sezoně zaměstnáváme až o 200 pracovníků denně více než v průměrných měsících. Poptávka po nabízených místech je významně nižší, než tomu bylo v minulosti,“ uvedl ředitel společnosti Petr Chvátal.

Kvůli nedostatku pracovních sil tak situaci řeší přesčasy. Společnost DPD CZ očekává rekordní sezonu, a proto otevírá čtyři nová depa. „Jako každý rok výrazně posilujeme řady kurýrů, zaměstnanců dep i operátorů na zákaznické lince. Co se týče kurýrů, v průběhu roku je jich okolo sedmi set. Na Vánoce jich bude vozit balíčky přes devět set,“ sdělil generální ředitel DPD CZ Miloš Malaník.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle pracovních agentur je o pozice prodeje na stáncích nebo práce ve skladu nejmenší zájem. Právě tyto lidi však zásilkové společnosti potřebují nejvíc. Brigádníci se naopak pracovním agenturám hledají lépe do administrativy, těchto míst je ale nejméně. Podle agentur firmy reagují na nedostatek pracovníků navýšením hodinových mezd. „Mzdy se nyní pohybují od cca 120 korun na hodinu do 160 korun na hodinu. To je asi o 20 až 40 korun více než loni touto dobou,“ řekl jednatel Agentury Student Jan Zábranský.

Zaměstnavatelé nyní nabízejí zhruba 210 tisíc volných pracovních míst a toto číslo by se podle Úřadu práce mělo ještě navýšit právě kvůli vánočním brigádám. V minulých letech obsazovali tyto pozice hlavně studenti. O brigády dnes ale podle agentur stojí mnohem více lidé v produktivním věku, kteří hledají přivýdělek.