Do účtenkové loterie se už registrovalo 70 tisíc lidí. Aplikaci muselo ministerstvo aktualizovat

Události: Aplikace účtenkové loterie má problémy (zdroj: ČT24)

Do účtenkové loterie se registrovalo k pondělnímu poledni 70 000 hráčů, sdělilo ministerstvo financí. Start loterie provázela kritika.

Úřad dnes také již aktualizoval mobilní aplikaci. Ta požadovala v seznamu oprávnění, s nimiž musí uživatel při instalaci souhlasit, přístup k informaci, zda právě probíhá hovor, a k číslu, s nímž je člověk během hovoru ve spojení. MF uvedlo, že je to nadbytečný požadavek. 

„Z tohoto hlediska jsme aplikaci neprověřili poté, co byla dodána. Tyto údaje ministerstvo nepotřebuje, bylo mi řečeno, že je to defaultní nastavení,“ vysvětlil ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Náklady na účtenkovou loterii bez započtení výher by během prvního roku jejího fungování neměly přesáhnout 20 milionů korun, uvedl rovněž resort.

Loterii spustilo MF v neděli, kdy od půlnoci do rána zaznamenalo registraci již několika tisíc účtenek. Celkové statistiky ovšem hodlá MF zveřejňovat vždy po slosování. První bude 15. listopadu z účtenek vystavených během října. Ročně plánuje MF vyplatit výhry za 64,8 milionu korun.

Pilný: Na spuštění aplikace jsme neměli mnoho času (zdroj: ČT24)

Loterii provázela kritika

Start loterie přitom provázela kritika. Vedle požadavku oprávnění, který už ministerstvo odstranilo, byl podle informací z médií v neděli také problém se do loterie zaregistrovat a k dispozici nebyla aplikace pro telefony iPhone. „Aplikace je již dostupná pro všechny mobilní platformy,“ reagovalo v pondělí MF.

Problémy jsou také se zadáváním účtenky do systému. Zákazník kromě data, času a částky vyplňuje taky identifikační číslo a kód, tedy kombinaci celkem 24 písmenek a číslic. Jednodušší je použít aplikaci, kde se kód jenom naskenuje. Jenže dělá chyby.

„Když budeme vědět, že se znak nachází v konkrétním slově, tak ho umíme opravit. Ve slově strom nebudeme čekat nulu, ale písmeno O. Ovšem u kódů tuto informaci nemáme, tam je jakákoliv posloupnost písmen a čísle. Chybu nelze stoprocentně odstranit,“ upozornil výzkumník v oblasti počítačového vidění VUT FIT Vítězslav Beran.

 Podle Pilného mohou lidé chyby opravit sami. „Záleží na kvalitě účtenky a kvalitě tisku. Záleží, pokud se kód načte správně, pokud ne, máte šanci to manuálně opravit,“ uvedl ministr.

Starostové si na loterii stěžují u Úřadu pro ochranu osobních údajů

Opozice je k zavedení loterie skeptická. Kritizují ji například i Starostové a nezávislí (STAN), podle kterých MF porušuje zákon tím, že kvůli účtenkové loterii zpracovává rodná čísla obchodníků, navíc prostřednictvím soukromé firmy, aniž by k tomu mělo jejich souhlas. Starostové proto dnes podali kvůli loterii podnět k prošetření Úřadu pro ochranu osobních údajů a navrhli dočasné pozastavení loterie.

Odklad účtenkové loterie požadují také organizátoři petice za zrušení EET, kterou podepsalo 20 000 lidí. Vyzvali k tomu otevřeným dopisem ministra financí Ivana Pilného (ANO). Loterie podle nich vede k udavačství, polarizuje společnost a slibovaných cílů nedosáhne. Zástupci petičního výboru jsou přesvědčeni, že vláda by těsně před volbami neměla spouštět tak kontroverzní projekty, jako je účtenková loterie, uvedla mluvčí Andrea Wolfová.

Cílem loterie je to, aby byla vyžadována účtenka při každém nákupu. Pokud k tomu dojde, ušetří se na kontrolách. Ukazují to zkušenosti ze Slovenska.
Ivan Pilný

Loterie, v níž je hlavní výhrou milion korun, se mohou zúčastnit zaregistrované osoby starší 18 let. Do loterie lze zaregistrovat pouze účtenky vydané obchodníkem, který eviduje tržby podle zákona o evidenci tržeb. Od jednoho obchodníka lze z účtenek vystavených v jeden den registrovat pouze jednu.

  • Na Slovensku bylo v podobné soutěži zaregistrováno maximálně pět procent evidovaných účtenek. V případě podobného zájmu v Česku a za předpokladu, že by soutěžící poslal jednu účtenku měsíčně, by tak pravděpodobnost na nejvyšší milionovou výhru byla zhruba 1:20 000 000. Například ve Sportce je pravděpodobnost výhry v prvním pořadí 1:7 000 000. V úvahu není ale brán Superjackpot se stamilionovými výhrami, kde je pravděpodobnost výhry ještě několikanásobně nižší.
  • Naděje na milionovou výhru tak v účtenkové loterii pro soutěžícího pochopitelně roste s tím, kolik účtenek zaregistruje. Pokud by poslal každý den jednu, tedy 30 měsíčně, šance na hlavní výhru se mu zvýší na 1:666 666.

Slosování se bude konat každý 15. kalendářní den v měsíci. První výhra bude jeden milion korun, druhá automobil za zhruba 400 000 Kč, třetí 300 000 Kč, čtvrtá 200 000 Kč a pátá 100 000 korun. Dále budou moci lidé získat 20 výher po 20 000 Kč, 1000 výher po jednom tisíci Kč a 20 000 výher po stokoruně.

Podle ministra financí Pilného došlo například na Slovensku k tomu, že se po čase zvýšil počet malých výher, aby byli zákazníci motivováni účtenky od obchodníků přebírat. Rovněž podle něj slovenské úřady loterii upravily tak, aby spíše vyhrávaly účtenky od malých prodejců. Na Slovensku běží loterie už čtyři roky, hned po spuštění slavila úspěch a měsíčně lidé přihlásili 10 milionů dokladů. Zájem ale postupně opadl až na necelé 3 miliony.

V Česku zatím EET platí pro hotely a restaurace a maloobchodní a velkoobchodní firmy. Do účtenkové loterie tak bude možné zaregistrovat jen jejich účtenky. Obchodníci v ČR v pracovních dnech v systémech MF denně zaregistrují 13 až 15 milionů účtenek, tedy měsíčně kolem 400 milionů.