Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od ledna. Nahoru ji táhli spotřebitelé

Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od ledna (zdroj: ČT24)

Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od letošního ledna. V září stoupla oproti srpnu o 0,4 bodu na 99,1 bodu.

Důvěra se zvýšila mezi podnikateli, ale zejména mezi spotřebiteli. Oproti loňskému září je ukazatel důvěry vyšší o dva body. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Indikátory důvěry se tak podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera nadále pohybují na velmi příznivých úrovních, a to jak v podnikatelském sektoru, tak mezi spotřebiteli. „Vývoj důvěry je v souladu s posledním vývojem HDP, který potvrdil, že růst ekonomiky je velmi plošný. Podnikatelé těží z příznivé domácí i zahraniční poptávky, spotřebitelé pak z klesající nezaměstnaností a zrychlujících mezd,“ uvedl.

S tím souhlasí i ekonom Komerční banky Marek Dřímal. „U spotřebitelů roste důvěra především díky tomu, jakým tempem rostou mzdy a platy. Ve druhém letošním kvartále vzrostly platy a mzdy o víc než sedm a půl procenta,“ upozornil Dřímal. Podle něj platí v Česku nadále nízké úrokové sazby. „Takže je levné pro vývozce vyvážet a zároveň vidíme oživení na trhu práce u růstu mezd,“ dodal.

Důvěra mezi podnikateli stoupla oproti srpnu o 0,2 bodu na 97 bodů. Zvýšila se v průmyslu, stavebnictví a službách, snížila se naopak u obchodníků.

„Důvěra mezi obchodníky může souviset jednak i se změnou monetární politiky ČNB a také s tím, že jsme měli za sebou období prázdnin a tím pádem období, kdy se nakupuje o něco méně,“ uvedl hlavní ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Důvěra spotřebitelů se v září zvýšila oproti srpnu o 1,3 bodu na 109,2 bodu. Ve dvanáctiměsíčním výhledu se snížily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace a ze zvýšení nezaměstnanosti. Oproti srpnu se spotřebitelé více obávají růstu cen.

Vydáno pod