Skončila odstávka čtvrtého bloku Dukovan. Naplno se má reaktor rozběhnout v pondělí

V Jaderné elektrárně Dukovany v noci na sobotu skončila plánovaná odstávka čtvrtého bloku, která trvala 120 dní. Dodávky proudu byly obnoveny 57 minut po půlnoci, kdy byl připojen první generátor. Druhý generátor energetici připojili v 04:00. Informoval o tom mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Výroba elektřiny Dukovan byla od 14. července poloviční, protože od té doby podle plánu v elektrárně stojí i její třetí blok. Znovu zprovozněn bude koncem října. Firma ČEZ potřebuje na oba tyto bloky do konce roku získat nové povolení provozu. 

V reaktoru čtvrtého bloku byla řízená štěpná řetězová reakce spuštěna ve středu, po několikadenním ověřování a testování zařízení. „Naplno by se měl čtvrtý dukovanský blok rozjet v pondělí,“ uvedl mluvčí elektrárny.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR.

„Náběhem čtvrtého bloku jsme se výrazně přiblížili k ukončení velmi náročného období několikaměsíčních odstávek, spojených s přípravami elektrárny na další dlouhodobý provoz,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

  • Ve čtvrtém bloku museli energetici během odstávky kromě výměny pětiny jaderného paliva na čerstvé zvládnout 55 významných technických akcí. 
  • Mezi ně kupříkladu patřila kontrola tlakové nádoby reaktoru, výměna potrubních tras záložních napájecích čerpadel a modernizace systému kontroly a řízení centrální čerpací stanice společné pro oba odstavené bloky. 

Pro zbylé dva dukovanské bloky už nová povolení k provozu Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) vydal, pro blok číslo jedna loni v březnu a letos v červnu pro druhý blok. Obě tato povolení jsou platná na dobu neurčitou. Dukovanský blok číslo jedna byl uveden do provozu v roce 1985 a poslední čtvrtý blok Dukovan v červenci 1987.