Sportovci mohou využívat výhodnější paušál. Stát bude muset zpětně vrátit desítky milionů

Události ČT: Daňové odvody sportovců živnostníků (zdroj: ČT24)

Finanční správa bude muset vrátit desítky milionů korun sportovcům, kteří daní své příjmy formou paušálu. Úřad uznal, že mohou využívat podobně jako živnostníci výhodnější šedesátiprocentní sazbu místo čtyřicetiprocentní.

Na začátku byl případ Davida Lafaty, jemuž finanční úřad nařídil danit podle 40procentního paušálu. Fotbalista se bránil a u Nejvyššího správního soudu uspěl. Díky tomu teď budou moci odvádět na daních méně i další sportovci.

„Nevěděli jsme, jestli můžeme využívat 40 nebo 60 procent, takže jsme radši používali 40procentní paušál,“ uvedl fotbalista Milan Jirásek z pražských Bohemians.

Lepší paušál mohou uplatnit i tři roky nazpět

Peníze z daní mohou sportovci získat také zpětně. „Sportovci si mohou podat dodatečné daňové přiznání a zároveň žádat o vrácení přeplatku na dani vzniklého právě z toho rozdílu mezi 40procentním a 60procentním paušálem. Takto mohou žádat zpětně maximálně o tři roky,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Podmínkou pro vrácení přeplatku na daních je, aby měl hráč na příslušné daňové období platný živnostenský list na činnost profesionálních sportovců a trenérů.

Pro příklad – pokud fotbalista bere 50 tisíc korun měsíčně, za rok odevzdal na daních asi 29 tisíc. Nově díky vyššímu paušálu bude muset odvést jen přes 11 tisíc. Rozdíl, který úředníci budou muset vrátit, u tohoto příkladu dosahuje po třech letech přes 50 tisíc korun.

Podle odhadů Generálního finančního ředitelství se změna dotkne asi 2400 sportovců. Celkem by se jim na daních mohlo vrátit až 120 milionů korun.

Díky příznivějším pravidlům je navíc možné, že si o živnostenské oprávnění nově požádá řada sportovců, kteří ho dosud neměli.