Za deset let by mohl Mezinárodní měnový fond sídlit v Číně

Zprávy ve 12: MMF by se mohla v budoucnu přestěhovat do Číny (zdroj: ČT24)

Růst čínského hospodářství by mohl vést k tomu, že by se sídlo Mezinárodního měnového fondu (MMF) mohlo ze Spojených států amerických přesunout do Pekingu. Uvedla to šéfka fondu Christine Lagardeová.

Od vzniku MMF jsou největší ekonomikou fondu Spojené státy americké. Podle Mezinárodního měnového fondu by je ale Čína mohla už za deset let svým růstem předstihnout. Stanovy organizace přitom předepisují, že se sídlo MMF musí nacházet v největší členské ekonomice, takže by mohlo dojít k přesunu.

„Tento vývoj může také znamenat, že se za deset let nesejdeme ve Washingtonu D.C., ale v naší pekingské centrále,“ řekla šéfka fondu Lagardeová.

Logo MMF ve washingtonském sídle organizace
Zdroj: Reuters/Yuri Gripas

Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš si však myslí, že se Lagardeová spíš vymezuje vůči nové administrativě Donalda Trumpa. „Dlouhodobě hrají Spojené státy v rámci MMF klíčovou roli. Mají největší hlasovací právo, mají právo veta,“ podotknul Bureš.

Čína roste o téměř sedm procent, USA jenom o dvě procenta

Čínská ekonomika si i ve druhém čtvrtletí letošního roku udržela růst 6,9 procenta. Předčila dokonce prognózy analytiků. Dařilo se exportu i investicím. Růst ale není udržitelný, míní Bureš. „Problémem je také narůstající zadlužení finančního sektoru. Když se díváme na nárůst vnitřního dluhu, tak ten se v posledních pěti, šesti letech skoro zdvojnásobil. V tuto chvíli se vnitřní zadlužení Číny pohybuje okolo 250 procent HDP,“ přiblížil.

Tempo ekonomického růstu podle MMF
Zdroj: ČT24

Ve své nejnovější prognóze Mezinárodní měnový fond mírně zlepšil odhad růstu asijské velmoci. Pro letošek odhaduje 6,7 procenta. Lépe si podle něj povede i eurozóna. Naopak horší vývoj předpovídá například Británii a Spojeným státům.