Nerovnováhu ve světě je třeba snížit, prohlásil MMF. K boji proti protekcionismu se nezavázal

MMF se nedohodl na boji proti protekcionismu (zdroj: ČT24)

Členské země Mezinárodního měnového fondu slíbily, že budou usilovat o snížení ekonomických nerovnováh ve světě. Potvrdily to po svém zasedání ve Washingtonu. Prohlášení neobsahuje dřívější závazek vzdorovat všem formám protekcionismu.

Schůzka nejmocnějších finančních institucí přinesla tentokrát méně shody než při předchozích jednáních. Účastníci se zavázali, že se zdrží devalvací domácích měn s cílem získat konkurenční výhodu na mezinárodním trhu.

„Celkově se diskuse nesla směrem k tomu, že širší dohoda o volném obchodu je lepší pro globální růst i zájmy každé národní ekonomiky,“ řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. 

Protekcionismus by mohl vést k obchodní válce, obává se fond

Mnohé země se v poslední době obávají protekcionistických tendencí nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten prohlašuje, že ochrání americký průmysl před zahraniční konkurencí, zejména před přílivem levného zboží z Mexika a z Číny. Snaží se přimět firmy k výrobě ve Spojených státech a hrozí zavedením vysokých dovozních cel. Podle hlavního stratéga fondu Agustina Carstense je ale vzájemná dohoda možná.

„Záleží na tom, jestli je sklenice plná, nebo poloprázdná, jinými slovy – jde o to, čeho můžeme dosáhnout a co je naším skutečným cílem. A tím jsou výhody ve vzájemném obchodování, na tom se shodneme a to jsme také reflektovali ve vzájemném komuniké,“ uvedl Carstens. To se do značné míry podobá březnovému prohlášení skupiny nejvýznamnějších světových ekonomik G20, které také ustupuje závazkům namířeným proti protekcionismu.

„Na základě dosavadních kontaktů, které jsme měli s Trumpovou administrativou, máme všechny důvody věřit, že dosáhneme pokroku a budeme spolupracovat na zdokonalení globálního obchodního systému. Musíme postupovat férovou cestou s jasnými pravidly, tedy žádné zkreslování dat ani protekcionismus,“ připomněla šéfka MMF Christine Lagardeová.

Podle Mezinárodního měnového fondu je protekcionismus nebezpečný tím, že by mohl vést k obchodní válce a tím i zpomalení ekonomiky. Přesto se členové nezavázali k boji proti všem formám protekcionismu.

Setkání členských zemí Mezinárodního měnového fondu
Zdroj: Yorick Jansens/ČTK/ZUMA

„Používání slova protekcionismus je velmi nejednoznačné,“ řekl předseda IMFC Agustin Carstens na otázku, proč prohlášení neobsahuje dřívější závazek.

Komuniké také konstatuje, že tempo hospodářského růstu je stále pouze mírné a poukazuje rovněž na zvýšenou politickou nejistotu.

Měnový fond tento týden předpověděl, že tempo růstu světové ekonomiky v letošním roce zrychlí na 3,5 procenta z loňských 3,1 procenta. Zároveň ale varoval, že hospodářské oživení ohrožují protekcionistické tendence v mezinárodním obchodě. „Nejvýznamnější hrozbou je obrat směrem k protekcionismu, který by vedl k obchodní válce,“ uvedl hlavní ekonom MMF Maurice Obstfeld.