Vedení Volkswagenu čelí podezření, že přeplácelo šéfa odborů. Prokuratura šetří zneužití důvěry

Německá prokuratura vyšetřuje současné a bývalé vedoucí pracovníky automobilky Volkswagen kvůli podezření, že vypláceli nepřiměřeně vysoký plat šéfovi odborů Berndu Osterlohovi. Informovala o tom v pátek agentura Reuters. V Německu je plýtvání firemními prostředky právně považováno za zneužití důvěry.

Mluvčí úřadu prokurátora v Braunschweigu Julia Meyerová potvrdila, že prokuratura má nyní případ zabývající se podezřením ze zpronevěry. Odmítla však uvést jména podezřelých a neposkytla ani detaily k vyšetřování.

  • Šéf odborového svazu Osterloh dostává plat odpovídající manažerovi obchodní jednotky automobilky, který je pod úrovní člena správní rady. 
  • Osterloh jako šéf zástupců zaměstnanců patří k nejmocnějším členům největšího evropského automobilového koncernu. Je také členem dozorčí rady a může vetovat významné změny.

Volkswagen uvedl, že plat člena závodní rady je v souladu s německými pravidly. Podobně také externí právní odborníci potvrdili, že odměna pro Osterloha byla přiměřená. Závodní rada Volkswagenu napsala, že byla informována o vyšetřování současných a bývalých vedoucích pracovníků, jejich jména však neuvedla.