Rozdíl výnosů českých a německých dluhopisů je nejvyšší od 2012

Rozdíl mezi výnosem českého a německého desetiletého státního dluhopisu je největší od roku 2012, upozornil ekonom Komerční banky Marek Dřímal. Důvodem je podle něj především ukončení kurzového závazku České národní banky a rostoucí šance na brzké zvýšení úrokových sazeb ČNB.

Zatímco český desetiletý dluhopis nyní podle Dřímala vynáší zhruba 0,90 procenta, výnos německého dluhopisu klesl na 0,17 procenta. „Ještě v letošním lednu byl přitom výnos desetiletých dluhopisů prakticky shodný, na pár dnů byl výnos toho českého dokonce nižší,“ upozornil Dřímal.

Doplnil, že rozdíl mezi výnosy dluhopisů se v Evropě považuje za jedno z měřítek důvěryhodnosti státu a jeho závazků. „Ideálním stavem je co nejmenší rozdíl oproti výnosům německých dluhopisů, které se berou jako nejkvalitnější,“ dodal.

Výnosy německých dluhopisů v posledních týdnech prudce poklesly podle Dřímala kvůli nervozitě spojené s volbami ve Francii, s geopolitickým napětím v Sýrii a na Korejském poloostrově a kvůli zklamání trhů z domácí politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Předpokládáme, že výše zmíněné rizikové faktory nakonec odezní. To by mělo podpořit růst německých výnosů. České výnosy by měly růst také, ale pomalejším tempem. Jejich rozdíl by se měl proto snižovat,“ odhadl Dřímal.

Spořicí státní dluhopis
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

I další analytici v anketě ČTK již dříve uvedli, že výnosy českých státních dluhopisů po ukončení intervencí ČNB porostou. Dluhopisy využívají zahraniční investoři mimo jiné jako nástroj pro uložení nakoupených korun, které chtějí po ukončení závazku prodat za eura. Záporné výnosy dluhopisů, kdy fakticky investoři platili českému státu za to, že mu půjčili, by tak měly přestat.

Zahraniční investoři drží přes dvě pětiny českých státních dluhopisů vydaných v korunách. V absolutní částce jde o 602 miliard z celkových 1,433 bilionu korun dluhopisů vydaných na domácím trhu. Celkově má stát ke konci února vydané dluhopisy za 1,647 bilionu korun.

Vydáno pod