Vozy od Škody Transportation loni mířily do Německa, Finska i Ruska. Zisk skoro ztrojnásobila

Strojírenská skupina Škoda Transportation vykázala loni 1,571 miliardy korun čistého zisku, což meziročně znamená téměř trojnásobný nárůst. Loňské auditované a konsolidované tržby se meziročně snížily o 14 procent na 15,7 miliardy korun. Vyrobené vozy mířily do různých zemí – do Německa, Finska, Ruska i Turecka.

V roce 2016 Škoda Transportation vyrobila 87 nízkopodlažních moderních tramvají, které dodala například do Helsinek, Bratislavy a Prahy. Skupina vyprodukovala i víc než deset dvoupodlažních vozů pro finskou železnici, soupravy metra pro Petrohrad a lokomotivy pro Německé dráhy Deutsche Bahn.

„Zároveň jsme vyrobili desítky trolejbusů a deset nových elektrobusů,“ řekla mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá. Z klíčových loňských exportních zakázek uvedla například tramvaje pro německou Saskou Kamenici, neboli Chemnitz, turecký Eskisehir nebo lotyšskou metropoli Rigu.

Skupina Škoda Transportation loni dokázala zvýšit zisk na 1,57 miliardy korun. Za rok 2015 přitom činil podle mezinárodních účetních standardů IFRS 588 milionů korun. V roce 2014 zase čistý zisk skupiny činil 2,27 miliardy korun.

Miliarda na výzkum

Skupina s více než 5300 zaměstnanci je největší firmou zabývající se dopravním strojírenstvím ve střední a východní Evropě. Mezi hlavní aktivity patří především výroba tramvají, příměstských elektrických vlaků, lokomotiv, souprav metra, trolejbusů nebo elektrobusů. Do výzkumu a vývoje každoročně investuje zhruba miliardu korun, loni to byla suma 1,032 miliardy.

Seskupení, které loni založilo novou dceřinou společnost ve Spojených státech amerických, má dceřiné nebo společné podniky v Česku, Německu, Rusku, Polsku a Maďarsku.

Ryze český podnik vyváží přes polovinu produkce. V posledních měsících se hovoří o prodeji skupiny čínské společnosti CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation). Největší výrobce vlaků na světě závěrem loňského roku přiznal zájem o české strojírny prohlášením pro hongkongskou burzu. Podle informací ČTK jednání stále probíhají, ale žádná dohoda není uzavřená.