PES pro podnikatele. Elektronický systém by mohl uceleně informovat o povinnostech

Podnikatelé by mohli už od příštího roku získat ucelený přehled o tom, které povinnosti musí plnit podle českých zákonů. Na tiskové konferenci to uvedla Hospodářská komora, která napříč politickým spektrem získala podporu pro zavedení Právního elektronického systému (PES) umožňujícího firmám a živnostníkům spravovat plnění jejich povinností přes internet. Návrh jde nyní na jednání sněmovny. Tvůrce projektu stál i za CzechPointy.

„Je to snad poprvé, kdy politici nehledí na svou politickou barvu a chtějí se podílet na vyřešení největšího problému podnikání. Každá velká firma i nejmenší živnostník si díky tomuto projektu bude moci snadno a rychle ověřit všechny povinnosti, které se týkají právě jeho odvětví a profese,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

K poslaneckému návrhu zavádějícímu takzvaný Právní elektronický systém (PES) pro podnikatele i stát se přihlásili jak předsedové politických stran Andrej Babiš (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Petr Gazdík (STAN), tak i předsedové poslaneckých klubů Zbyněk Stanjura (ODS), Roman Sklenák (ČSSD), Pavel Kováčik (KSČM) a místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Martin Plíšek.

Dlouhý připustil, že není zcela jisté, zda návrh Zákona o Hospodářské a Agrární komoře ČR, který v sobě vznik elektronického systému zahrnje, stihne projednat tato sněmovna ještě před volbami. Věří však, že ani v opačném případě návrh nespadne pod stůl.

PES umožní podnikatelům, aby si spravovali přes internet a na jednom místě přehled svých povinností vyplývajících ze zákonů a prováděcích vyhlášek.

Zároveň jim podle odhadů komory ušetří nejméně 43 miliard korun ročně, které teď musí vydat na zpracování právních analýz a právní poradenství při zastupování před správními orgány a soudy ve sporech o výklad právních předpisů. PES bude navíc daňově uznatelným nákladem.

Odhalit nesmyslné paragrafy

Státu pak systém umožní podle komory identifikovat a odstraňovat nadbytečné, nejednoznačné či nesmyslné paragrafy a povinnosti. Pomůže také kontrolním a dozorovým orgánům orientovat se v právních předpisech.

„Časté změny zákonů, nařízení a vyhlášek, jejich nejednoznačný výklad a aplikace do praxe totiž způsobují nejen podnikatelům takové potíže, že dnes i při dobré vůli nevědí, jaké povinnosti vůči státu musí plnit. Praxe ukazuje, že zákony nezvládají jednoznačně vykládat už ani sami zákonodárci, soudy a státní dozorové orgány,“ upozornil tvůrce projektu Zdeněk Zajíček, který je mimo jiné také tvůrcem CzechPointů nebo datových schránek. Účast v projektu nebude podle něj pro podnikatele povinná.

V první vlně do konce roku 2018 se do systému dostanou přílohy třinácti zákonů. PES ale změní i to, jakým způsobem budou nové zákony přijímány. Přehled povinností, které nový zákon ukládá, bude muset být výslovně uveden v jeho příloze. Do konce roku 2023 by měl PES obsahovat všechny povinnosti vyplývající z národní legislativy.