Čínský průmysl rostl v březnu nejrychleji za téměř pět let, za obchodní praktiky však země sklízí kritiku

Růst v čínském zpracovatelském průmyslu byl v březnu nejrychlejší za téměř pět let a aktivita v sektoru služeb byla nejvyšší za takřka tři roky. Aktuální vládní údaje z anket u nákupních manažerů čínských firem potvrzují, že druhá největší světová ekonomika obnovila počátkem roku dynamiku. Za své obchodní praktiky a ekonomickou politiku však čelí kritice USA.

Čína letos zaznamenává příznivé makroekonomické údaje, třebaže se Peking snaží potlačit spekulativní bubliny na realitním trhu a tlumit rizika na finančních trzích. Překvapivě oživuje prodej obytných nemovitostí a investice do infrastruktury, což svědčí stavebnictví, příznivě se vyvíjejí i zisky průmyslových firem. Podnikatelskou důvěru podporuje i stabilizace kurzu jüanu, který loni vůči dolaru klesl o 6,5 procenta.

Index nákupních manažerů tak za březen stoupl na 51,8 bodu z únorových 51,6 a vyhoupl se nejvýše od dubna 2012. Překonal očekávání ekonomů dotázaných agenturou Reuters a byl výrazně nad hranicí 50 bodů, která u těchto indexů odděluje růst ekonomické aktivity od poklesu.

Ukazatel aktivity v sektoru služeb vzrostl o 0,9 bodu na 55,1 bodu, maximum od května 2014. Služby loni tvořily více než polovinu čínské ekonomiky a zajistily jí větší část růstu. Peking chce přeorientovat ekonomiku ze závislosti na průmyslu a vývozu ke službám a domácí spotřebě.

Čínská ocel
Zdroj: Reuters

Loni čínská ekonomika zpomalila růst na 6,7 procenta, nejméně za 26 let. Letos vláda čeká další zmírnění na 6,5 procenta.

USA podrobily Čínu kritice kvůli řadě obchodních praktik

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa zároveň v pátek podrobila Čínu kritice za její praktiky v obchodě a ekonomické politice. Výroční zpráva Úřadu obchodního zmocněnce o obchodních bariérách ve světě Čínu kritizovala kvůli řadě věcí, od chronicky přebytečných průmyslových kapacit přes vynucované transfery technologií po zákaz dovozu amerického hovězího.

Zpráva nabízí Washingtonu další zdroj stížností na Čínu před nadcházející schůzkou prezidentů obou zemí. Trump se příští týden na Floridě poprvé setká se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a dal najevo, že hlavním tématem schůzky bude vzájemný obchod, v němž mají Spojené státy hluboké deficity. Trump opakovaně obviňoval Peking z nefér obchodních praktik, manipulování kurzem čínské měny a z uvalování nespravedlivých cel na americké zboží.

Zpráva uvádí, že čínská průmyslová politika a finanční podpora odvětví, jako je ocelářství či výroba hliníku, vedly k nadprodukci a vzestupu čínského vývozu. Ten pak deformoval světové trhy a podkopal hospodaření jinak konkurenceschopných podniků mimo Čínu. Dosavadní kroky, jimiž se Peking pokouší přebytek výrobních kapacit řešit, jsou nedostatečné, konstatoval úřad.

Čína podle zprávy používá řadu kyber bezpečnostních omezení s dlouhodobým cílem nahradit zahraniční informační a komunikačně technologické produkty a služby jejich domácími verzemi. Peking rovněž používá řadu opatření, jimiž zajišťuje transfery zahraničních technologií k domácím firmám. K nim podle zprávy patří například odpírání regulačního souhlasu s působením firem používajících zahraniční produkty duševního vlastnictví na čínském trhu nebo kladení překážek firmám, které v Číně nechtějí provádět výzkum ani vyrábět své zboží.

Čínský průmysl
Zdroj: Reuters

Kritika Úřadu obchodního zmocněnce se shoduje s obavami, které vyjadřují mezinárodní podnikatelské skupiny ohledně zhoršování podnikatelského klimatu v Číně a plánu Pekingu podporovat domácí výrobu v deseti sektorech vyspělých technologií. Evropská obchodní komora tento měsíc uvedla, že plán nazvaný „Made in China 2025“ představuje „rozsáhlý záměr náhrady dovozu s cílem nacionalizace klíčových odvětví“ a „výrazné omezení pozice zahraničních firem“.

Trump má v pátek podepsat nařízení k vypracování zprávy o příčinách záporné obchodní bilance Spojených států, uvedl americký ministr obchodu Wilbur Ross. Záměrem je do 90 dnů sestavit seznam podle zemí a zboží, a stejně tak nedodržených závazků z dohod o volném obchodu. Posloužit to má vládě při jejím rozhodování, uvedl Ross a dodal, že zdrojem schodku je především Čína.