Česko si nastavilo laťku pro úspory energie. Nepřeskočí ji však ani ministerstva

Události: Česko zaostává v úsporách energií (zdroj: ČT24)

Česko se zavázalo, že každoročně uspoří 1,5 procenta objemu ročního prodeje energie konečným zákazníkům. Svůj cíl však neplní, například v letech 2014 až 2016 činily úspory namísto 10,8 petajoulu necelých sedm. Na vině je mimo jiné fakt, že se nedaří čerpat evropské miliardy na zateplování domů.

I když moderních nízkoenergetických, nebo dokonce pasivních budov v Česku přibývá a ty starší se rekonstruují a například zateplují, zpráva ministerstva průmyslu je kritická: Tempo energetických úspor je podle ní pomalé.

Ze 17 miliard na ministerstvu pro místní rozvoj se zatím vyčerpal jen zlomek. Náměstek ministryně pro místní rozvoj Zdeněk Semorád uvedl, že objem žádostí o dotaci na zateplení bytových domů zatím dosáhl 1,14 miliardy korun, což je zhruba třetina z první vyhlášené výzvy.

Sdružení Šance pro budovy k tomu uvedlo, že systém dotace na úsporná opatření je pro menší stavebníky složitý. 

„Výše dotace, energetická kritéria jsou nastavena dobře, ale administrativní náročnost je srovnatelná s tím, jako kdyby město stavělo stadion,“ uvedl ředitel sdružení Petr Holub. 

Ministerstvo pro místní rozvoj slibuje další zjednodušení žádostí. Kritéria ale zůstanou přísnější.

„Státní dotace mají opravdu o 90 procent jednodušší podmínky než podmínky Evropské unie. A kdo chce žádat z evropských dotací, tak prostě musí splnit podmínky Evropské unie,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (nestr. za ANO). 

Náměstek Semorád dodal, že MMR chce přidat možnost čerpání úvěru a kromě společenství vlastníků jednotek (SVJ) zapojit do programu také bytová družstva.

Pasivní dům v Kosmonosech
Zdroj: Šance pro budovy