Ve hře o stejnou kvalitu stejných potravin v celé EU slibuje Jourová přesnější výklad pravidel

Problém dvojí kvality potravin – přitom však od stejného výrobce a ve stejném obalu – na západě a východě Evropské unie by měl v první fázi řešit přesnější výklad evropských ustanovení o ochraně spotřebitele. Po pondělním jednání ministrů zemědělství osmadvacítky to řekl český ministr Marián Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že přesnější výklad příslušných ustanovení slíbila eurokomisařka odpovědná za ochranu spotřebitele Věra Jourová.

„Dvojí kvalitu potravin a zboží, jako jsou prací prášky, považuji za neférovou obchodní praktiku na společném evropském trhu,“ sdělila eurokomisařka Jourová. Cestou k účinné nápravě je podle ní právě uplatnění evropských pravidel ochrany spotřebitelů. 

Podle Jurečky by zpřesnění výkladu pravidel mělo pomoci věc přinejmenším částečně řešit bez potřeby nové celoevropské legislativy.

Průzkum potravin
Zdroj: ČT24

Dlouhý běh zatím bez výsledku

Středoevropské země EU připomínají problém s rostoucí intenzitou už delší dobu. Před několika dny na věc upozornili přímo premiéři zemí Visegrádské skupiny, tedy Maďarska, Slovenska, Česka a Polska. Ti se ve Varšavě dohodli na výzvě adresované Evropské komisi, aby kvalitě potravin věnovala větší pozornost.

Podle Jurečky bude Jourová jako zástupkyně komise v březnu jednat s členskými zeměmi a jejich obchodními inspekcemi tak, aby získala přehled o situaci a o rozsahu problému. Svá zjištění by měla ministrům předložit v červnu.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Stojí také o výsledky našich testů, které budeme dělat v pěti členských státech – v Německu, Rakousku, ČR, Slovensku a Maďarsku tak, aby se v červnu mohlo říct, jak dál věc řešit,“ dodal Jurečka.

Kdo a co pomůže?

Europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD) minulý pátek v pořadu Interview ČT 24 připomněla, že o tématu hovoří od roku 2011, tlak na změnu ale roste až v poslední době. Přibývá různých průzkumů, záležitosti se věnují ministři i premiéři.

Myslí si, že nyní by se mělo zjistit, zda k nápravě stačí současná evropská legislativa, anebo je třeba ji změnit. S tím, jak v různých zemích přibývají další průzkumy na téma rozdílné kvality potravin, usiluje Sehnalová o to, aby si sama Evropská komise udělala testy, a získala tak průkazné výsledky a důkazy o současné situaci.

Za problém ztěžující řešení nestejné kvality potravin i dalšího zboží považuje také to, že tato agenda spadá pod více eurokomisařů, včetně Jourové. 

Sehnalová a Vaněk v Interview ČT24 o rozdílech v kvalitě potravin (zdroj: ČT24)

Naopak zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk ve stejném pořadu uvedl, že celoevropskému řešení různorodé kvality zboží nevěří. Považuje za nesmysl si myslet, že by malé státy dokázaly ke změně přesvědčit velké státy, například Německo.

Za schůdnější řešení spíše považuje, aby zákazníci četli pozorně etikety a používali zdravý rozum. Tedy aby se například zajímali, v které zemi je nyní vyráběna ta která tradiční česká značka, či přistoupili na rovnici, že levnější potraviny jsou většinou méně kvalitními potravinami. 

Vydáno pod