Strany se dohodly na zkráceném projednání telekomunikační novely

Události: Změna pravidel pro operátory (zdroj: ČT24)

Politické strany se dohodly na zkráceném projednání návrhu novely telekomunikačního zákona. Má posílit práva spotřebitelů vůči operátorům a zajistit plynulý přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2. Novelu příští týden projedná vláda a legislativním procesem by měla projít před koncem volebního období. Po jednání to uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Lhůta pro projednání novely telekomunikačního zákona ve sněmovních výborech se zkrátí ze 60 na 20 dnů. Novela bude zařazena jako první bod dubnové schůze sněmovny, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Sněmovní výbory by se jí mohly zabývat ještě před prvním čtením v Poslanecké sněmovně.

„Uzavřeli jsme gentlemanskou dohodu, která znamená, že budeme schopni tuto novelu schválit ještě do konce volebního období. Znamená to, že ji budeme schopni projednat také velmi rychle,“ řekl Sobotka.  

Premiér rovněž prohlásil, že neočekává, že by vláda novelu neschválila. „Jsem optimista a věřím, že se ještě během jara podaří novelu schválit,“ dodal. Podle něho nyní také Český telekomunikační úřad provádí kriteriální analýzu trhu s mobilními daty s ohledem na to, co by se dalo zlepšit. 

„Nedostatečná konkurence na trhu pro domácnosti je důvodem, proč je zde propastný rozdíl mezi cenami datových služeb nabízených firmám (nespotřebitelům) a jednotlivcům (spotřebitelům). Pokud by dřívější politická reprezentace nerozhodla, že frekvence pro síť 3G se nebude rozdělovat jen mezi 3 operátory, a pokud by předchozí předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák těsně před úspěšným vydražením nezrušil aukci kmitočtů pro sítě LTE, mohli jsme tu mít už nyní 4 operátory a vývoj se mohl ubírat zcela jiným směrem,“ konstatuje tiskový mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Jako příklad uvádí situaci v Rakousku. „Tam sice mají nyní také tři hráče na trhu, ale historicky jich měli pět a při každém slučování si regulátor mohl stanovit účinné podmínky, aby konkurence zůstala zachována,“ dodává. 

Grund k dohodě o telekomunikační novele (zdroj: ČT24)

Návrh vedle strategie rozvoje televizního vysílání obsahuje zkrácení času na změnu telekomunikačního operátora na deset dní a zvýšení pokut udělovaných operátorům z nynějších 20 milionů korun až na deset procent z obratu firmy.

Novinkou také je, že smlouvy s operátory budou muset obsahovat možný maximální rozsah jejich jednostranné úpravy a také povinnost operátora informovat spotřebitele o možnosti od smlouvy při změně podmínek bez sankcí odstoupit.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů František Laudát ocenil, že se strany domluvily. „Sice ne na jednom čtení, ale na velmi razantním zkrácení, aby byla jistota, že ještě v tomto období bude novela projednána,“ řekl.

I s možnými pozměňovacími návrhy by podle něj mohl návrh liberalizovat trh a pomoci zákazníkům. Nevadí mu, pokud novela přichází hlavně kvůli blížícím se volbám. „To je jedna z mála výhod, kterou mají volby,“ uvedl.

Předseda hospodářského výboru sněmovny Ivan Pilný (ANO) však kritizuje, že k diskusi o novele telekomunikačního zákona nebyli přizváni operátoři. Řekl, že novelu není možné projednat jen v jednom čtení. Aby byla skutečně ve prospěch spotřebitelů, musejí ji podle něj projednat poslanecké výbory. „Zdůrazňuji, že zákon chceme udělat tak, aby byl ve prospěch spotřebitele, v této verzi ale není, proto musí být projednán ve výborech,“ uvedl.

Z návrhu naopak na doporučení legislativní rady vlády vypadne ustanovení o možnosti poskytovat jen takové slevy klientům, které by měly firmy dopředu zahrnuté ve svých cenících. Návrh do novely dodatečně zapracoval bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, kterého premiér po kritice odvolal.

Předseda KSČM Vojtěch Filip považuje za podstatné, že je shoda na tom, aby novela byla ještě předmětem jednání této Poslanecké sněmovny. Jeho strana požaduje, aby se jednalo i o pozměňovacích návrzích. Zdůraznil, že v digitalizovaném světě je nutno považovat i „území nad Českou republikou“ za národní bohatství a licence, které se udělují, mají svoji hodnotu.

V tomhle ohledu sleduji s nelibostí některé kroky vlády a vztahy mezi ČTU a Radiokomunikacemi mě příliš neuspokojují, řekl Filip. Domnívá se, že při zkrácení lhůt je možné celý proces stihnout. 

Filip a Černoch k telekomunikační novele (zdroj: ČT24)

Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch uvedl, že je vůle k projednávání novely ve zkráceném řízení, ale není ještě dohodnuto, zda by to bylo 20 nebo 30 dnů. Jeho straně se nelíbí, že jde o celý balík a nejsou oddělena data, roaming či hlasové služby. 

Upozornil i na velkou podporu Radiokomunikací v rámci mediální kampaně, kdy by stát platil 300 až 400 milionů korun. Proč by to měli platit daňoví poplatníci, zeptal se. Není si také jistý, že současný proces povede ke snížení cen mobilních dat. Pro Úsvit není zatím návrh úplně přijatelný. Černoch si myslí, že se novela dá stihnout projednat, ale zda bude schválena či ne, je otázka až na hlasování. 

Odpor firem

Proti zkrácenému přijetí novely bez jejího připomínkování odborníky a operátory se v čtvrtek vyslovily firmy z telekomunikačního odvětví. Premiérovi zaslaly otevřený dopis. Podle mluvčího vlády Martina Ayrera se premiér k dopisu vyjádří do několika dnů. Podotkl, že návrh novely je již zhruba týden v připomínkovém řízení, kde se k němu firmy mohly vyjádřit.

Při přijímání novely mají poskytnout maximální součinnost ministerstvo průmyslu a obchodu a ČTÚ. Ty by měly podle Ayrera reflektovat i případné připomínky a náměty operátorů.