Eurozóna přijde během roku nejméně o jednoho člena, domnívá se stále více investorů

Zhruba čtvrtina investorů předpokládá, že eurozónu v příštích měsících opustí minimálně jedna členská země. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sentix. Za kandidáty na odchod jsou nyní kromě silně zadluženého Řecka považovány rovněž Francie a Itálie.

Takzvaný index rozpadu eurozóny v únoru stoupl na 25,2 procenta z lednových 21,3 procenta. Index je sestavován na základě průzkumu mezi zhruba tisícovkou institucionálních a drobných investorů.

Udává podíl respondentů, kteří v příštích 12 měsících očekávají odchod minimálně jedné členské země z eurozóny.

Krize eura se po dvou letech dostává zpátky do centra pozornosti. Situace je teď ale odlišná. Protagonistů přibylo, protože k Řecku se jako pravděpodobní kandidáti na odchod připojily Francie a Itálie.
Manfred Hübner
zástupce společnosti Sentix

Za růstem indexu stojí podle Hübnera pochybnosti investorů ohledně spolehlivosti prognóz výsledků voleb. „Investoři se obávají, že prognostici by se po loňském překvapivém vítězství (Donalda) Trumpa a brexitu mohli opět mýlit,“ uvedl Hübner.

Dílčí index pro Řecko ukázal, že odchod této země z eurozóny očekává zhruba každý pátý investor. Hodnota indexu pro Francii stoupla na 8,4 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od doby, kdy firma Sentix s těmito průzkumy začala. Index pro Itálii se nachází na zhruba 14 procentech.

Ve Francii se bude 23. dubna konat první kolo prezidentských voleb. Finanční trhy v poslední době znepokojují rostoucí preference kandidátky krajní pravice Marine Le Penové, která navrhuje mimo jiné odchod Francie z eurozóny a uspořádání referenda o členství země v Evropské unii. Opuštění eurozóny prosazuje také italské populistické Hnutí pěti hvězd.