Manipulace s emisemi nebyla zjištěna. Italská vláda hájí firmu Fiat Chrysler

Nové testy automobilů italsko-americké společnosti Fiat Chrysler nezjistily žádný ilegální software, který by umožňoval manipulace s měřením emisí. Uvedl to ve středu italský ministr dopravy Graziano Delrio. Reagoval tak na obvinění, že Fiat Chrysler v některých naftových vozech používá podobný systém pro falšování emisních testů jako německý konkurent Volkswagen.

Itálie podle ministra „nemá u emisí co skrývat“. Delrio prohlásil, že ministerstvo testovalo 18 vozů společnosti Fiat Chrysler, včetně modelů Fiat 500X, Fiat Doblò a Jeep Renegade, a že všechny splňují emisní normy.

Italský ministr upozornil, že testy tak vyvracejí obvinění vznesená německými úřady.

Podezření mají v Německu, USA i Francii

Německý list WirtschaftsWoche loni v září uvedl, že německé ministerstvo dopravy automobilku Fiat Chrysler obvinilo z využívání nepřípustného systému pro manipulaci s emisemi naftových motorů. Ministerstvo podle listu koncem loňského srpna zaslalo dopis s tímto obviněním Evropské komisi.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) minulý měsíc skupinu Fiat Chrysler obvinila z používání softwaru, který umožnil obejít normy pro emise oxidů dusíku u zhruba 104 000 jejích naftových aut. Firma ale tvrzení úřadu o nelegálnosti tohoto softwaru odmítla.

Automobilce Fiat Chrysler hrozí rovněž trestní stíhání ve Francii. Francouzská vláda v pondělí večer uvedla, že úřad pro ochranu spotřebitelů předal pařížské prokuratuře dokument s poznatky ohledně emisí naftových vozů firmy Fiat Chrysler. Vyšetřování podle vlády ukázalo, že emise oxidů dusíku u některých modelů několikanásobně převyšovaly limity.

Vydáno pod