Vysoké ceny datových služeb chtějí snížit Babiš i Sobotka

Po dlouhodobých stížnostech českých spotřebitelů na vysoké ceny mobilních datových služeb a po výzvě regulátora, aby operátoři zlevnili, požaduje nyní snížení také ministr financí Andrej Babiš (ANO). Bude proto chtít, aby se těmito cenami zabývali i vládní politici na koaliční radě. V pořadu Partie na televizi Prima v neděli rovněž připomněl, že záležitost spadá do kompetence ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který to měl podle něj už dávno řešit. Situaci chce nyní zlepšit také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), v únoru se proto sejde s šéfy ČTÚ a antimonopolního úřadu.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyzval firmy ke snížení ceny za přenášená data pro virtuální operátory poprvé loni v únoru. Na výzvu podle regulátora tehdy zareagoval pouze T-Mobile. O2 a Vodafone pak ve správním řízení dostaly pokutu v maximální výši, tedy dva miliony korun. Úřad nedávno opakovaně vyzval O2 a Vodafone ke snížení velkoobchodních cen, dal jim na to jeden měsíc času.

Operátoři za kmitočty pro LTE v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz zaplatili na začátku roku 2014 zhruba 8,5 miliardy korun. Další kmitočty v pásmech 1800 a 2600 MHz vydražili loni za 2,6 miliardy korun. Nyní ale sami brzdí jejich využití. Podle odborníků to nezpůsobují technické důvody, ale snaha co nejvíce vydělat. Za nemalé peníze tak nabízí nízké limity na objem spotřebovaných dat. 

Sítě LTE jsou budovány tak, aby dokázaly bez problémů zvládnout například streamování videa. Nejčastější datový limit 1,5 GB však přenos videa vyčerpá velmi rychle. „Je možné to ilustrovat i na faktu, že operátoři nabízí aplikaci pro sledování televize, kterou ale zároveň nedoporučují zákazníkům používat na jejich vlastní síti, což je vskutku bizarní,“ popsal situaci nedávno pro Hospodářské noviny člen rady ČTÚ Ondřej Malý.

ČTÚ však podle radního nemůže zasáhnout proti vysokým koncovým cenám, to lze pouze u velkoobchodních nabídek a takzvaných relevantních trhů. Což je právě případ zmíněné pohrůžky operátorům O2 a Vodafonu a původně i T-Mobilu. Ten však již reagoval na první hrozbu regulátora loni v únoru, ve které ČTÚ všechny zmíněné společnosti vyzval, aby snížily ceny přenášených dat pro virtuální operátory.

„Pro ovlivnění maloobchodních cen připadají v úvahu nepřímé cesty, nejlépe založené na posílení konkurence na trhu,“ dodal radní. Takovými nástroji mohou být například regulované velkoobchodní trhy pro alternativní operátory nebo kmitočty pro nové operátory. Ty předešlé aukce kmitočtů však nového hráče na trh nepřivedly. ČTÚ proto chystá aukci v pásmu 3,7 GHz, které se dá pro vysokorychlostní internet využít. A část spektra v této aukci je vyhrazena pro nové hráče.

Podle Babiše jsou ceny datových služeb v Česku nejvyšší v Evropě. Chce proto, aby se vláda zasadila o jejich snížení. „Už to měl řešit kolega Mládek dávno,“ prohlásil.