Čínská Ant Financial koupí MoneyGram, americkou špičku v převádění peněz

Čínská společnost Ant Financial Services Group koupí za 880 milionů dolarů (22,3 miliardy korun) americkou firmu MoneyGram International. Podle analytiků lze očekávat, že transakce zásadně změní oblast mezinárodních plateb. Ant Financial je divizí pro digitální platby internetového prodejce Alibaba a už nyní je největší společností na světě v oblasti technologií pro finanční služby. MoneyGram je jedním z průkopníků na poli převodů peněz.

MoneyGram má kolem 350 tisíc provozoven v téměř dvou stech zemích. Spolu s konkurenční firmou Western Union dlouhou dobu dominovala odvětví převodu peněz. V posledních letech však čelí rostoucí konkurenci ze strany technicky zdatnějších firem, které jsou schopny nabídnout levnější služby přes internet. Ant Financial má více než 630 milionů uživatelů.

Kombinace technologických společností Ant Financial a velké sítě agentů a zavedené značky MoneyGram by mohla v odvětví způsobit zásadní změny. Nová firma osloví i více zákazníků, včetně migrantů, kteří pracují v zahraničí a posílají peníze domů. Ti budou moci využít přesunu peněz přes internet a nebudou muset chodit s hotovostí na pobočky.

Neohrozí obchod národní bezpečnost?

Převzetí ale ještě bude muset schválit americký výbor pro zahraniční investice, který zkoumá všechna zahraniční převzetí amerických společností z pohledu národní bezpečnosti. Několika čínským firmám již právě tento výbor jejich plány na převzetí v USA překazil. Správní rada společnosti MoneyGram s převzetím souhlasí. Dohoda by mohla být dokončena ve druhé polovině letošního roku.

Ant Financial má významný podíl na trhu internetových plateb v Číně. Akvizice pomůže firmě posílit vedoucí pozici na domácím trhu a pomoci jí v expanzi do zahraničí. Konkurence v Číně totiž sílí, hlavně ze strany platebního systému WeChat společnosti Tencent.

Akvizice přichází v době rostoucího napětí mezi Čínou a Spojenými státy v souvislosti s nástupem nového amerického prezidenta Donalda Trumpa do úřadu. Trump například uvedl, že chce přehodnotit některá pravidla zahraniční politiky, a zmínil i princip jedné Číny. Pohrozil i zavedením cel na čínské zboží. Trump se ale setkal i se zakladatelem firmy Alibaba Jackem Ma, kterého označil za inteligentního člověka, schopného naslouchat a zvážit návrhy jiných.

Vydáno pod