Nastal čas zpřísnit kontroly EET, podle Babiše řada podnikatelů nebere své povinnosti vážně

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce zpřísnit kontroly elektronické evidence tržeb (EET). Podle něj novou povinnost řada podnikatelů nebere vážně. Dosud úředníci provedli 1842 kontrol. Chyby zjistili na 160 místech a zahájili správní řízení.

Například při jedné kontrole v Praze úředníci po zaplacení oběda účtenku nedostali. Televizní štáb ji dostal, až když si o ni řekl. Podle Finanční správy ale nebyla v pořádku. 

„Vykazuje závažné nedostatky, především tam chybí fiskalizační kod a není tam ani žádný z dalších kódů,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. 

To může znamenat, že účtenka ani platba není zaevidovaná. Prohřešek, za který hrozí až půlmilionová pokuta.

Ani při druhé pražské kontrole úředníci účtenku nedostali. 

Události: Přísnější kontrola EET (zdroj: ČT24)

Bude to tvrdší

„Přitvrdíme u EET. Protože jsme zjistili, že nás podnikatelé neberou vážně. Máme signály, že se podvádí dál. Když je tam cizinec, tak se účtenka nedá. Že mají dvě kasy a různé formy…,“ uvedl Babiš. 

Podle finanční správy se  restauratéři a hoteliéři nejčastěji proviňují tím, že nevydávají účtenky nebo vůbec data do systému neposílají.

„Přitvrdit, zintenzivnit, v podstatě to je směr, ke kterému směřujeme od prvopočátku. Budeme se čím dál více zaměřovat na problémy, kde budeme detekovat rizika,“ uvedl i ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Jak to vidí politici

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že ti, kteří předtím podváděli, budou samozřejmě podvádět dál a ta drtivá většina poctivých je buzerována a šikanována a platí zbytečné náklady. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš soudí, že příliš mnoho regulace občas usnadňuje cestu těm, kteří to chtějí obcházet. „Systém asi bude muset být znovu vyhodnocen a možná zkorigován,“ uvedl.

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) se naopak domnívá, že pokud je zákon obcházen, tak je logické, že kontroly budou důslednější a výraznější. 

Jak je to s počtem restaurací?

Po zavedení elektronické evidence tržeb počet restaurací neklesl, uvedl ministr financí. Loni v prosinci bylo otevřeno víc restaurací, než jich bylo zavřeno, řekl ve středu na konferenci v Olomouci. Jeho tvrzení jsou v rozporu s jinými statistikami, které byly už dřív v souvislosti s touto problematikou zveřejněny.

Sdružení místních samospráv České republiky s poukazem na průzkum mezi starosty obcí na začátku prosince oznámilo, že při spouštění EET zaniklo zhruba 700 hospod zejména v malých obcích. Podle Babiše to není pravda.

Je to lež. Zavřelo za prosinec 108 hospod a otevřelo 370.
Andrej Babiš
designovaný premiér ČR

Podrobnější statistiky zveřejní Babiš ve čtvrtek. Podle něj tisíce restaurací zanikly a vznikly i v předchozích letech, kdy EET v Česku nefungovalo.

Opačný trend, než o jakém hovořil ministr, vykazují v oblasti živnostenských oprávnění pro provozování hostinské činnosti statistiky společnosti CRIF - Czech Credit Bureau. 

Loni v prosinci bylo podle CRIF nově založeno nebo obnoveno 2099 živností a přerušeno či ukončeno 2882 živností.

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek k ministrovým slovům o vývoji počtu restaurací řekl, že je to možné. „Trend je, že se stále tvoří nové restaurace a staré se zavírají. Faktem je, že některé restaurace na venkově ukončily svůj provoz, nemáme statistiku, kolik jich bylo. V každém případě se nedomnívám, že by tím důvodem byla pouze EET,“ uvedl.

Stárek se domnívá, že spolu s novými opatřeními typu EET a zejména chystaným zákazem kouření v restauracích, nastane úbytek kolem 10 procent restaurací. 

Stárek o zrodu a zanikání restaurací (zdroj: ČT24)

Elektronická evidence tržeb začala loni 1. prosince, její první fáze se týkala podnikatelů v pohostinství a ubytovacích službách. Do EET je podle údajů serveru etrzby.cz zatím zapojeno 42 803 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se měla první vlna EET pro hotely a restaurace od loňského 1. prosince týkat zhruba 40 tisíc podnikatelů.

Ministr také řekl, že restauracím loni v prosinci meziročně vzrostly tržby o sto procent. Konkrétní čísla neuvedl. Jeho náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová v pořadu Události ČT doplnila, že to vyplývá z analýz Finanční správy. 

Váhání obchodníků před 2. fází

Do systému elektronické evidence tržeb se zatím zaregistrovala jen zhruba desetina obchodníků, na které se bude tato nová povinnost vztahovat od 1. března. Na konferenci k zavedení EET to v Olomouci řekl generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.

„V tuto chvíli odhadujeme, že autentizační údaje (pro druhou etapu EET) si na finanční správě dosud vyzvedlo 20 tisíc podnikatelů,“ uvedl Janeček, podle kterého se přitom druhá vlna EET bude týkat zhruba 200 tisíc až 250 tisíc subjektů z řad velkoobchodních a maloobchodních firem.

Janeček upozornil na to, že podnikatelé by s registrací do systému EET neměli otálet, protože jim na to zbývá posledních 29 pracovních dní. „Vyzvednutí autentizačních údajů je jednoduché a je hotové za 30 minut,“ podotkl.

Náměstkyně Alena Schillerová vidí současný stav jako typický projev odkládání věcí na poslední chvíli, který se projevil i před první etapou EET a je běžný také u podání daňových přiznání. Apelovala na podnikatele, aby povinnost neodkládali na poslední chvíli. „Je to krátký a rychlý úkon, Finanční správa je připravena,“ zdůraznila.  

  • 1. fáze – prosinec 2016: stravovací a ubytovací služby
  • 2. fáze – březen 2017: maloobchod a velkoobchod
  • 3. fáze – březen 2018: ostatní činnosti ( s výjimkou vybraných řemesel a výrobních činností - viz 4. fáze), například svobodná povolání, doprava, zemědělství.
  • 4. fáze – červen 2018: řemeslníci

Velké obchodní řetězce či družstevní prodejny se zavedením EET problémy mít nebudou. Potíže ale podle předsedy Asociace českého tradičního obchodu Zdeňka Juračky můžou mít hlavně malé prodejny v nejmenších obcích, jejichž roční tržby se pohybují ve stovkách tisíc korun. „Jsou nyní na pokraji přežití a šedé ekonomiky,“ uvedl na konferenci Juračka. 

Vláda si od EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Úterní problémy systému

Systém elektronické evidence tržeb měl v úterý technické problémy. Podnikatelé měli omezený přístup k získávání certifikátů a k součtům a přehledům vlastních tržeb. Nedostupná byla chvíli i část portálu pro registraci. Evidenci účtenek to ale neovlivnilo, byla plynulá. Sdělila to Linda Paterová z Finanční správy. Ve středu již systém funguje bez problémů.

Na úterní problémy upozornil server hlídačeet.cz. Registrace a přihlášení k systému podle serveru nefungovalo ráno po 6:00 dvě hodiny a poté znovu dvě hodiny večer po 17:00. Několik výpadků měl i server eTržby.cz, a to dopoledne a přes poledne, poté nefungoval po 17:00 minimálně dvě hodiny. Podle Michala Blahy z tohoto serveru lze úterý prohlásit za dosud nejhorší den pro fungování systémů EET.