Lidé, kteří si více spoří na důchod, dostanou od státu víc peněz

Události ČT: Stát zvýhodní i 3 tisíce měsíčně na penzijním spoření (zdroj: ČT24)

Nejvyšší měsíční částka dobrovolného penzijního připojištění, kterou stát zvýhodňuje příspěvkem, vzroste ze současných dvou tisíc na tři tisíce korun. V současnosti stát přidává na první vloženou tisícikorunu měsíčně podporu 230 korun, druhou tisícovku si mohou lidé odečíst z daní a získají z ní zpět 150 korun. Podle návrhu si budou moci z daní odečíst i třetí tisícovku, ze které dostanou znovu zpátky 150 korun.

Dobrovolné spoření na důchod, využívá přes 4,5 milionu lidí, průměrný měsíční příspěvek byl na konci třetího čtvrtletí 600 korun. Kvůli zvýšení státem podporované částky už penzijní fondy obeslaly statisíce lidí s nabídkou, aby si měsíční spořicí částku zvýšili.

Ještě vyšší zvýhodnění přijde od státu firmám, které posílají peníze na důchodové spoření svým pracovníkům. Maximální daňově zvýhodněná částka tak vzroste z 2,5 tisíce na 4167 korun měsíčně.

Motivace ke spoření, nebo reforma penzijního systému

Chceme, aby vláda předložila skutečnou penzijní reformu, která by zajistila důstojné penze všem.
Markéta Adamová
místopředsedkyně TOP 09

Zvýšení státního příspěvku na penzijní připojištění navrhl v Poslanecké sněmovně už v roce 2015 předseda sociálního výboru Jaroslav Zavadil (ČSSD). Svým návrhem zamýšlel vedle běžných střadatelů motivovat firmy k výraznějšímu spoření na penzi zaměstnanců. Vládní koalice navíc chce změnou částečně nahradit druhý pilíř penzijní reformy, který kabinet Bohuslava Sobotky zrušil.

Proti návrhu se při hlasování postavila pouze TOP 09. Občanští demokraté souhlasí se snahou víc lidi motivovat ke spoření. Také ODS ale trvá na tom, že opatření nenahrazuje skutečnou penzijní reformu, a tu prý Česká republika potřebuje.