Padla rekordní pokuta za vývoz inzulinových per, kterých se v Česku nedostávalo

Padla rekordní pokuta za vývoz inzulinových per (zdroj: ČT24)

Padla nejvyšší letošní pokuta za vývoz medikamentů z Česka. Lékový ústav jí trestá tuzemskou podnikatelku, a to ve výši milion sto tisíc korun. Ačkoli od října platí zákaz reexportu, ze země vyvezla přes dvě stě balení inzulinových per určených pro zdejší diabetiky.

Projevy cukrovky mohou být různé. Že ji má, zjistil Jano Ludovít před patnácti lety. Trpěl změnami nálady, potil se, byl nervózní bez zjevné příčiny, pak začal omdlévat. Od té doby užíval různé léky, nejlépe ale hodnotí právě inzulinové pero, kterého se na konci října nedostávalo. Ukázalo se totiž, že některá balení na trhu neobsahovala správné množství inzulinu a musela se zlikvidovat. Pro ta zbývající v distribuci tak platil zákaz exportu.

„Případný vývoz nebo distribuce do zahraničí by mohla mít za následek snížení dostupnosti pro české pacienty,“ konstatuje ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta. Na trhu sice už jsou i jiné přípravky – toto konkrétní pero ale v Česku stále používají tisíce pacientů, hlavně senioři.

„Je to široce používaný představitel takzvaných premixovaných inzulinů, čili těch, které kombinují vlastnosti inzulinu, který působí rychle, a zároveň je v tomto peru inzulin, který působí středně dlouhodobě,“ vysvětluje ostravská diabetoložka Eva Račická.

Inzulinové pero
Zdroj: Hemera/ISIFA/Thinkstock

Navzdory zákazu vývozu se však 205 balení v hodnotě zhruba 170 tisíc korun ocitlo za hranicemi, kde za ně česká podnikatelka dostala výrazně víc. Přišel na to ale Státní ústav pro kontrolu léčiv. „My jsme navrhli pokutu ve výši jeden a půl milionu korun a ministerstvo zdravotnictví potvrdilo naše rozhodnutí, ale snížilo tu pokutu na 1,1 milionu korun,“ říká Blahuta.

Do budoucna by dohled nad reexporty měla usnadnit novela zákona o léčivech. Tu minulý týden vrátili kvůli sporným bodům senátoři zpět do sněmovny.

V Česku se ročně distribuují léky za 70 miliard korun. V roce 2015 vyvezli distributoři víc než 6 milionů balení přípravků v hodnotě tři miliardy, a to především léky na rakovinu, nemoci srdce a cév a neurologická onemocnění.