Španělsko a Portugalsko porušovaly rozpočtová pravidla. Brusel je nijak nepotrestá

Evropská komise nenavrhne, aby byla Španělsku a Portugalsku na příští rok zmrazena část peněz z evropských strukturálních fondů. Řekl to ve středu eurokomisař pro euro Valdis Dombrovskis. Zemím to hrozilo kvůli tomu, že nedodržely unijní rozpočtová pravidla. Už dříve bylo rozhodnuto, že je nečeká ani pokuta. Komise ve středu zároveň varovala šest zemí eurozóny, že by příští rok nemusely dodržet unijní rozpočtová pravidla týkající se hlavně nadměrného deficitu.

Už v létě členské země Unie potvrdily názor Komise, že Španělsko a Portugalsko se v minulých letech jen málo snažily snížit své nadměrné rozpočtové deficity. V srpnu se však EU rozhodla země kvůli porušení rozpočtových pravidel nepokutovat, zmrazení části peněz z fondů v příštím roce bylo druhou možnou podobou trestu.

„Vím, že se to očekávalo a pro obě země je to dobrá zpráva. Chceme, aby jim Evropa pomohla dostat se z krize,“ komentoval středeční rozhodnutí eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici.

Účinné kroky a roky navíc

Obě země předložily Komisi v požadovaném termínu do poloviny října své rozpočtové plány na příští rok spolu s přehledem „účinných kroků“, které ke snížení deficitu provádějí. Komise situaci před středečním krokem konzultovala s Evropským parlamentem.

Španělsko v létě dostalo na snížení deficitu pod tři procenta další dva roky, respektive do roku 2018. Portugalsko získalo rok navíc. Podobnou úlevu dostala od EU loni Francie. V jejím případě dnes Komise konstatovala, že na rok 2017 je její rozpočtový výhled v zásadě v souladu s unijními pravidly, země se ale bude muset více snažit, aby tuto situaci udržela také v dalším roce.

Český ministr financí Andrej Babiš (ANO) v červenci při jednání ministrů financí EU nesouhlasil s rozhodnutím neudělit pokutu.

Pokud máme nějaká pravidla, tak je potřeba je dodržovat. Je tam jasně stanovena pokuta.
Andrej Babiš
designovaný premiér ČR

Český ministr připomněl, že v případě Španělska může jít až o 2,2 miliardy eur (59,5 miliardy korun) a u Portugalska přibližně 360 milionů eur (9,7 miliardy korun).

„Evropský rozpočet potřebuje peníze. Tak nevidím důvod, proč slevovat,“ poznamenal s tím, že podobný postup by byl demotivující pro země, jako je Česká republika, které své zadlužení snižují.

Varování pro šest zemí

Evropská komise ve středu varovala šest zemí eurozóny včetně Itálie a Belgie, že by příští rok nemusely dodržet unijní rozpočtová pravidla týkající se hlavně nadměrného deficitu. Komise tak učinila poté, co přibližně měsíc zkoumala předložené rozpočtové plány zemí platících eurem na příští rok. Obecně se ale situace eurozóny zlepšuje a komise trend doporučuje podpořit pozitivní fiskální politikou, která by doplnila kroky Evropské centrální banky (ECB).

„Komise doporučuje pozitivní fiskální politiku na podporu růstu a měnové politiky Evropské centrální banky, která nemůže nést břemeno sama. Každý členský stát by měl hrát svou roli: ty, které si to mohou dovolit, by měly více investovat, a ty, které mají menší fiskální prostor musejí pokračovat v reformách a prorůstové fiskální konsolidaci,“ uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Pro eurozónu jako celek komise v příštím roce doporučuje fiskální expanzi ve výši 0,5 procenta hrubého domácího produktu. Přispět by to mělo k podpoře reforem i hospodářského růstu.