Stavební spořitelny půjčily více peněz

Stavební spořitelny půjčily letos ke konci října zhruba 41 miliard korun, což je meziroční růst o tři procenta. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření stoupl o šest procent, spořitelny uzavřely téměř 402 tisíc smluv. Vyplývá to z výsledků jednotlivých spořitelen.

Loni stavební spořitelny podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) poskytly úvěry za zhruba 46 miliard korun. Uzavřely 459 tisíc nových smluv o stavebním spoření.

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS), která je jedničkou na trhu, v polovině října zveřejnila odhad, podle kterého by letos měly všechny stavební spořitelny na českém trhu poskytnout úvěry za zhruba 50 miliard korun, což by měl být zhruba devítiprocentní nárůst a nejvyšší objem od roku 2010. Počet nových smluv by měl stoupnout zhruba o desetinu na přibližně 500 tisíc smluv.

ČMSS přitom do října zaznamenala meziročně menší zájem o úvěry. Pokles objemu o osm procent souvisí podle mluvčího Tomáše Kofroně se silnější letošní orientací spořitelny na menší nezajištěné úvěry vhodné především na rekonstrukce a modernizace. V samotném říjnu ovšem spořitelna poskytla více než 3500 tisíce úvěrů za 2,7 miliardy korun, což byl nejlepší výsledek od května 2012.

Ilustrační foto
Zdroj: Thinkstock

Pokles objemu úvěrů zatím letos vykázala i Raiffeisen stavební spořitelna. V případě nových smluv pak jejich počet meziročně klesl Modré pyramidě. Na druhou stranu jí u nových smluv stoupl objem cílové částky. Ten přitom vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.